Najaarskermis 2016
Najaarskermis 2016 (Foto: Perry Roovers)

Bredase kermis wordt toekomstbestendig: 'Meer sfeer, een beleving voor jong en oud'

  Politiek

BREDA - De kermis moet in de toekomst meer worden dan een aantal attracties op een rij. Dat is het doel van wethouder Daan Quaars. Er wordt daarom doorgepakt op de beleving voor jong en oud. "Of je nu 5, 15 of 55 bent, er is voor iedereen vertier en vermaak." Om dat te realiseren komt de gemeente met een nieuw plan, wat een speciaal opgerichte stichting invulling moet gaan geven.


Eerder dit jaar heeft de gemeente een enquête gehouden onder Bredanaars over de kermis. De respons was met 58% hoger dan normaal, maar ook overwegend negatief. De Bredanaars missen vooral sfeer en gezelligheid, iets waar de stad juist voor staat. Daarom besloot de gemeente een nieuwe koers voor de kermis te gaan zoeken. "Of je nu 5, 15 of 55 bent, op de kermis moet voor jong en oud wat te beleven zijn", legt wethouder Daan Quaars uit. "Om de kermis toekomstbestendig te maken, moeten we een stap maken. Mensen hebben tegenwoordig meer behoefte aan leuke dingen, die kwalitatief goed zijn. Daarom zijn we al met veel partijen, zoals de BUAs, de Rooi Pannen, citymarketing en exploitanten, in gesprek gegaan."

Uiteindelijk is de gemeente gekomen met een plan waarin zes speerpunten staan om de kermis klaar te maken voor de toekomst. De kermis moet van en voor de stad worden. Het is belangrijk dat er een open karakter gecreëerd wordt. Daarom wordt er volgend jaar geëxperimenteerd met een andere indeling van het Chasséveld. Om nieuwe doelgroepen aan te spreken is het volgens de wethouder van belang om te zorgen voor goede randprogrammering. "Wellicht is een samenwerking met de horeca een optie of een grote tent op de kermis waar bezoekers een drankje kunnen nuttigen. Volgend jaar is het ook Vuelta in Breda, wellicht dat we daar een speciale dag voor kunnen maken." Ook wordt er gekeken hoe het evenement uitgebreid kan worden. " We kijken of er wellicht ook attracties op het plein voor de bioscoop kunnen. Misschien zijn er ook wel mogelijkheden met het water." 

De najaarskermis in oktober 2019. (Tekst gaat verder na video)
 

Stichting
Het plan ligt er nu, maar vervolgens moet dat uitgewerkt worden. De gemeente is van plan daar een speciale stichting voor op te gaan zetten. "Stichting Kermis Breda wordt verantwoordelijk voor de invulling van de kermis. Het is een instrument om het enthousiasme over de kermis elders vandaan te halen." Het dagelijks bestuur van deze stichting maakt bijvoorbeeld de keuzes voor de attracties en neemt de planmatige realisatie van dit toekomstperspectief op zich. "Naar de juiste mensen hiervoor zijn we nog op zoek. Het is namelijk de bedoeling dat de gemeente alleen nog maar opdrachtgever wordt." De nieuwe plannen voor de kermissen worden gerealiseerd binnen de huidige budgetten. 

Tilburg 
Volgend jaar is de pilot waarin samen wordt gewerkt met Tilburg. "Breda is Breda en Tilburg is Tilburg, dat blijft zo", zegt Daan Quaars heel duidelijk. "We gaan een samenwerking aan waarin we veel van elkaar kunnen leren. Het Tilburgse kermisteam pakt bijvoorbeeld de verpachting anders aan, door de exploitant te vragen: wat kun je ons bieden? Pas daarna volgt de pachtsom." Bovendien biedt het volgens de wethouder veel kansen in financiële en praktische aspecten, zoals de inkoop van energie en kan het een goede marketingtool zijn.   

Attracties kunnen zich tegelijkertijd voor beide kermissen aanmelden. Daarover uitten eind oktober exploitanten hun zorgen. Zij vrezen dat ze volgend jaar niet meer op de Bredase kermis mogen staan. Niets is minder waar volgens Quaars. "Ik snap in eerste instantie de zorgen van de exploitanten wel, maar als jij al twintig jaar met je oliebollenkraam hier staat, dan weegt dat ook mee. Ondanks de samenwerking blijft de flexibiliteit voor exploitanten bestaan of ze wel of niet in Breda of Tilburg willen staan. Niet alles wordt op z'n kop gezet. De gelijktijdige aanmelding zorgt zowel financieel als qua attracties voor betere deals."

De kermis wordt een plek waar voor jong en oud wat te beleven valt. (Tekst gaat verder na foto)

Dorpen
Volgens de wethouder zijn veel wijken en omliggende dorpen met een eigen kermis al op de goede weg. "Deze kermissen zijn de afgelopen jaren al veel veranderd. Hier is de kermis al samengebracht met evenementen en de horeca", vertelt Quaars. "Deze organisatoren zijn al goed met de visie bezig, deze moeten zijn alleen nog verder uitbouwen."

De kermis van Breda is de laatste grote najaarskermis van Nederland. Deze vindt elk jaar plaats in de derde volle week van oktober. Echter valt de kermis door de vakantiespreiding en de vaste kermisagenda niet automatisch samen met de herfstvakantie. 

Kermis op de Haagsemarkt in Princenhage.

FOTOSERIES 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief