Foto: Screenshot NOS

Klaas Dijkhoff zet wachtgeld per direct stop

  Politiek

BREDA - Klaas Dijkhoff heeft zijn wachtgeld per direct stopgezet. Dat heeft de fractievoorzitter van de VVD vandaag bekend gemaakt in een statement dat hij plaatste op zijn Facebook-pagina en op de site van de VVD. Hij doet dat niet omdat zijn mening is veranderd, maar omdat de fractie van de VVD nu volgens hem 'geen discussie op inhoud kan voeren omdat ze iedere keer aangesproken worden op zijn persoonlijke keuze.' 


Het standpunt van Klaas Dijkhoff over het wachtgeld dat hij ontvangt omdat hij enkele weken staatssecretaris is geweest, is kraakhelder. Hij gaat zijn wachtgeld niet stopzetten, puur omdat dat politiek correct over zou komen. "Ik vind het een kromme redenering om wel de wet goed te vinden, maar niet de toepassing ervan. Dan zou je de wet moeten aanpassen." En volgens de wet heeft Dijkhoff 'gewoon' recht op de kleine 40.000 euro wachtgeld per jaar. Toch heeft de Bredanaar er nu toch wél voor gekozen zijn wachtgeld stop te zetten. Dit omdat de VVD momenteel moeilijk een discussie kan voeren over het onderwerp, omdat de toelage van Dijkhoff er steeds bij wordt gehaald.

"Nu de discussie is opgelaaid, ook over hoe dit soort regelingen er in de toekomst uit moet zien, komt er een dimensie bij. Ik vind nog steeds hetzelfde en ga dus ook geen andere, wellicht meer wenselijke mening verkondigen. Ik vind tegelijkertijd dat in deze discussie onze fractie op inhoud het debat moet kunnen voeren zonder iedere keer aangesproken te worden op mijn persoonlijk keuze. Daarom heb ik besloten mijn mening opzij te zetten en de toelage (bij u beter bekend als: wachtgeld) per direct stop te zetten. Ik sta nog steeds volledig achter de regeling en achter iedereen, in de landelijke, provinciale of lokale politiek, die op grond van die regeling ontvangt waar zij of hij voor heeft gewerkt."

Reiskosten

In het statement geeft Dijkhoff ook meteen uitleg over een artikel dat vandaag over hem verscheen op HP/deTijd. Daarin deed een journalist uit de doeken dat Dijkhoff onterecht dubbel reiskostenvergoeding ontvangt. Dat bevestigt Dijkhoff. Hij legt in zijn verklaring uit dat hij niet op de hoogte was van het feit dat hij de de reiskostenvergoeding ontving. Hij zette de reiskostenvergoeding stop, omdat hij voor zakelijk verkeer gebruik maakt van een auto van de fractie. Maar hoewel dat stopzetten bij één soort reiskostenvergoeding wel goed ging, werd een andere reiskostenvergoeding per abuis níet stopgezet. "Ik heb na het verzoeken tot stopzetten niet op m'n loonstrook gekeken of alles ook was doorgevoerd. Dat was stom. Ik heb daarom niet doorgehad dat ik een van de twee vergoedingen nog wel ontving, hoewel het mijn bedoeling was dit geld niet te ontvangen. Ik neem daar de volledige verantwoordelijkheid voor. Vanzelfsprekend heb ik deze vergoeding inmiddels teruggestort", legt Dijkhoff uit.

FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief