De posters zijn verdwenen.
De posters zijn verdwenen. Foto: Wesley van der Linde/GroenNieuws.nl

Gemeente verwijdert anti-Depla posters uit straatbeeld: 'Dat doen wij altijd bij aanstootgevende teksten'

Door: Amber Kuijs Politiek

BREDA - Na het vliegtuigtje dat zondag over de slag vloog, werden er gisteren PaulDeplaMoetWeg-posters door de stad opgehangen. De gemeente heeft de affiches vandaag overal verwijderd. 

Wie gisteren langs de bibliotheek in de Molenstraat liep, zal het vast opgevallen zijn. Daar hingen meerdere posters van een website tegen burgemeester Paul Depla. Daarmee kreeg de actie van afgelopen zondag een vervolg. Toen vloog er een vliegtuigje boven de stad waar de naam van de Anti-Depla website achter hing.

Vandaag heeft de gemeente de posters verwijderd. "Dit is niet op initiatief van de burgemeester", vertelt een woordvoerder van de gemeente. "Wij verwijderen eigenlijk altijd posters als er aanstootgevende of discriminerende teksten op staan." Vooralsnog onderneemt de gemeente geen actie tegen de protestgroep. "Burgemeester Paul Depla heeft aangegeven er geen energie in te willen steken." 

De posters die gisteren door de stad hingen. (Tekst gaat verder na foto)

Wie het precies doet, is onduidelijk. Maar er heeft duidelijk iemand veel geld over om burgemeester Paul Depla in een kwaad daglicht te stellen. Naast het vliegtuigje en de posters werd er ook geld uitgegeven aan Google Advertenties. Wie de naam van de burgemeester invoert op Google, krijgt de anti-Depla site als eerste zoekresultaat. 

Op de site staat een uitgebreid betoog tegen de politicus en wordt er opgeroepen om te stemmen tegen Depla. De burgemeester is er zelf niet van onder de indruk. "Zo lang ik actief ben als bestuurder, zijn er mensen die teleurgesteld zijn door mijn besluiten. Dat is nu eenmaal onlosmakelijk verbonden aan het nemen van besluiten", legt hij uit. "Bovendien krijgen mensen die hun nek uitsteken, eerder kritiek."

Of met het verwijderen van de posters de protestactie de kop in is gedrukt, is nog maar de vraag. 

Het vliegtuigje wat zondag boven de stad cirkelde.