Afbeelding
Foto: Tom Doms

VVD Breda: 'Plaats klachten over evenementen in perspectief'

Door: Bregje Kop Politiek

BREDA - In januari wordt de evaluatie van evenementennota besproken in de gemeenteraad. Eddie Förster van VVD Breda maakt zich zorgen. "Steeds meer evenementenorganisatoren vinden het moeilijk om nog iets te organiseren in onze stad."

Aan het begin van aankomend jaar wordt de evaluatie van de evenementennota besproken in de gemeenteraad. "Het is altijd al een moeilijk onderwerp geweest, je kunt namelijk nooit iedereen blij maken. Daarvoor zijn er teveel verschillende meningen en belangen." Volgens de Bredase VVD-fractie moet er nu iets gebeuren. "Het is 2 voor 12. Steeds meer evenementenorganisatoren vinden het moeilijk om nog iets te organiseren in onze stad."

Kort geding

Hiermee refereert Förster onder andere naar de verschillende rechtszaken die afgelopen jaar werden aanspannen tegen festivalorganisatoren. Zo stond Ploegendienst afgelopen jaar ineens voor de rechter, nadat de West-Brabantse vogelwerkgroep een kortgeding had aangespannen. Het festival mocht uiteindelijk wel doorgaan. 

Ook Duikboot Festival werd niet gespaard. Omwonenden spanden een kort geding aan omdat volgens hen geen rekening zou zijn gehouden met het broedseizoen van de vogels en vleermuizen. Ook zou het festival voor veel geluidsoverlast zorgen. De rechter besloot ook in deze zaak, dat het festival gewoon door kon gaan. 

"Organisatoren gaan zich na de zoveelste rechtszaak ook afvragen of ze niet beter kunnen uitwijken naar andere steden", vertelt hij. "En ook de kleine vrijwilligersorganisaties kunnen het nog maar moeilijk voor elkaar krijgen om vrijwilligers bereid te vinden om hun vrije tijd te steken in de organisatie van een evenement."

Onlangs werd ook bekend dat er dit jaar voor het eerst in 25 jaar geen kerstmarkt plaatsvindt in het Ginneken. "Als we dit soort nieuws lezen, vinden we dat het echt tijd is voor actie. Dit soort prachtige evenementen mogen onze stad niet verlaten."

Tekst gaat verder onder de foto.

Perspectief

Toch wil Förster duidelijk maken dat hij de mensen die klachten indienen geen 'zeikerds' vindt. "Iedere klacht moet serieus worden genomen. Iedereen heeft het recht op zijn of haar mening over een evenement", vertelt hij stellig. "Maar wat ons wel stoort is dat er vaak een scheef beeld ontstaat over wat mensen vinden van een evenement." Hij denkt dat de media hierin een grote rol speelt. "Als je de krant leest lijkt het alsnog een 'hele buurt' ergens tegen is. Wanneer je dat dan verder uitzoekt, blijkt het vaak om een paar omwonenden te gaan."

Het Bredase raadslid komt daarom met een oproep. "Laten we klachten serieus nemen, maar ze wel in perspectief plaatsen", stelt hij. "Laten we de mensen niet vergeten die de verschillende evenementen wél leuk vinden. Breda is een bruisende stad, een stad waar mensen graag wonen en op bezoek komen. Dat komt niet vanzelf, maar dat komt mede door onze mooie evenementen. Voor alle smaken en leeftijden. Zonder die organisatoren geen evenementen. Zij verdienen dus onze steun."

Boerke Verschuren
 
Ook Boerke Verschuren uitte zich onlangs over de huidige gang van zaken. "Er is een zeer kleine groep mensen (65+ gem. leeftijd) die 'ongehoorde overlast' heeft van een evenement/braderie, tegenover gemiddeld 800.000 - 1.200.000 bezoekers die het wél heel gezellig en leuk vinden dat er wat te doen is in Breda" laten zij via een bericht op Facebook weten. "Naar wie gaan we dan onze oren laten hangen in de evenementennota hier in Breda? Geen Snollebollekes meer? Geen evenementen meer in de buitengebieden? Tuurlijk moet je rekening met elkaar houden, maar hou het allemaal wel even reëel! Het is tijd om dit duidelijk te maken aan onze eigen Gemeente Raad en waar kan dat beter dan op onze eigen Grote Markt, recht voor de Raadszaal, met z'n allen van links naar rechts!"

Als tegengeluid organiseert Boerke Verschuren daarom op 30 januari 'Snollebollekes op de Grote Markt voor goed evenementenbeleid'. Al 144 mensen hebben via Facebook aangegeven aanwezig te zijn bij dit evenement. Meer dan 800 mensen zijn geïnteresseerd.