Bredase voor- en tegenstanders van Zwarte Piet gaan samen om tafel: 'Er moet een doorbraak komen' | Bredavandaag | Hét nieuws uit Breda
Foto: PERRYROOVERSFOTOGRAFIE

Bredase voor- en tegenstanders van Zwarte Piet gaan samen om tafel: 'Er moet een doorbraak komen'

  Politiek

BREDA - De gemeente Breda wil dat de voor- en tegenstanders van Zwarte Piet in Breda samen om tafel gaan om een oplossing te zoeken voor de discussie. Die oplossing zou er volgens de Bredase gemeenteraad midden september moeten zijn, ruim voordat Sinterklaas weer aankomt in Nederland.


De discussie rondom Zwarte Piet is flink losgebarsten in Breda. De aanleiding was een bericht op de Facebook-pagina van Sinterklaascomité Breda, waarin zij aankondigden dat vanwege corona de intocht in Breda dit jaar niet plaats zou vinden. Het comité gaat een andere, minder massale manier zoeken om de aankomst van de Sint in Breda te vieren. Op dat bericht kwamen veel reacties van mensen die bang waren dat het Comité ook zou stoppen met Zwarte Piet. Om daar antwoord op te geven verduidelijkte het Comité dat dat niet het geval is, en dat het afgelasten van de intocht enkel te maken had met het coronavirus.

Het statement dat Zwarte Piet niet zou verdwijnen in Breda schoot in het verkeerde keelgat bij Bo Breda. Zij startten als reactie de hashtag #Nietmijncomité. Zij riepen mensen op om een brief te ondertekenen en naar burgemeester Depla te sturen. Die brief begon als volgt: "Ik, als inwoner van Breda, wil door middel van deze mail laten weten mij niet comfortabel te voelen in een stad waar de pieten tijdens de sinterklaasperiode zwart zullen zijn." Honderden mensen gaven gehoor aan de oproep.

Het onderwerp stond daarom gisteren op de agenda van de gemeenteraad. De partijen steunden unaniem een motie waarin het college wordt opgedragen te zorgen dat de belanghebbenden partijen op basis van mediation met elkaar in gesprek gaan over de invulling van de Sinterklaasviering met pieten. Want zoals SP'er Bas Maes zei: 'Er moet een doorbraak komen in de pietendiscussie'. De uitkomst van de gesprekken moet in september bekend zijn en dan teruggekoppeld worden naar de gemeenteraad. Op die manier kan de gemeenteraad de conclusies op tijd evalueren voor de komende sinterklaasviering. 

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief