Ex-wethouder Bob Bergkamp bezig met zwerfvuil in zijn woonbuurt.
Ex-wethouder Bob Bergkamp bezig met zwerfvuil in zijn woonbuurt. Foto: Charles van der Meijs

Oud-wethouder Bergkamp gaat voor het Waterschap: ‘Ik raakte geobsedeerd door water’

Politiek

BREDA - De voormalige wethouder Bob Bergkamp (67) is weer terug in Breda. Hij verliet de Veluwe waar hij vanaf 2018 tot 2022 een periode als wethouder in de gemeente Oldebroek werkzaam was. Eenmaal terug in het centrum van zijn vertrouwde stad sloot hij zich aan bij diverse vrijwilligersorganisaties. En nu heeft hij zijn zinnen gezet op een zetel op 15 maart bij de Waterschapsverkiezingen. 

De Haarlemmer woont al vanaf 1996 in Prinsenbeek en Breda. Hij was directeur Arbeidsvoorziening, wat later het CWI (Centrum voor werk en Inkomen)werd. Hij richtte met oud collega’s het Integratiebureau Four Stars op, voordat hij in 2010 de overstap naar de politiek maakte. Namens het CDA werd hij wethouder. De coalitie viel vrij snel uiteen en ging zonder het CDA verder.  In 2018 was hij lijsttrekker, maar ook toen haalde het CDA al tweede grootste partij de coalitie niet. Hij ging daarna in op de vacature die vrij kwam in de gemeente Oldebroek met 24.000 inwoners. 

Er was meteen een klik, al was het wel een cultuurschok in de Bijbelbelt waar meer kerken dan kroegen zijn dan in het bourgondische Breda, geeft Bergkamp toe. “Maar ik heb er een fantastische tijd gehad. Op de droge zanderige Veluwe maakte ik kennis met het water en raakte geobsedeerd met het beheren van regen- en rioolwater. Schoon water en rioolzuiveringen. Waterveiligheid als kern, inspelen op de klimaatverandering. Daar wil ik me hard voor maken.”

In Oldebroek gaf hij leiding aan diverse spin off projecten op het watergebied. Hij werkte met de bewoners aan de vergroening in de tuinen zoals na het ‘tegelwippen’ gratis ophalen van de overtollig geworden tegels. Zette zich in voor het plaatsen van regentonnen om het regenwater op te vangen. En als voorzitter Klimaat van de Noord Veluwse gemeenten werd subsidie verleend aan de burgers voor het vergroenen van de tuinen en was er een open tuinen route als voorbeeld voor een betere wateropvang.

“Ook in Breda wil ik me daar voor inzetten als kandidaat op lijst 4 West Brabant Waterbreed. Het gebied is van Tilburg tot Bergen op Zoom.”

Vrijwilliger
Bergkamp  zit zeker niet stil. Hij sloot zich aan bij de Zonnebloem organisatie en gaat een paar maal per week als buddy wandelen en fietsen met twee ouderen. Daarnaast sloot hij zich aan bij Opgeruimd Breda waar hij getooid met vuilniszak en knijper in de binnenstad het zwerfvuil verzamelt. Dit laatste sluit aan bij zijn ideaal, want hoe schoner de straten hoe beter schoon water de grond in zakt. Bergkamp is regelmatig op de golfbaan te vinden en ook politiek is hij sinds kort weer actief bij BuurtBelangen:” Een leuke nieuwe partij met routine en jonge mensen, waar ik me thuis voel.” Maar het water blijft zijn prioriteit behouden.