Afbeelding
Foto: archief

Ongedierte zorgt voor ‘behoorlijke’ overlast in omgeving Gageldonk

Door: Bregje Kop Politiek

BREDA - Inwoners in de omgeving van Gageldonk ervaren overlast van ongedierte. De gemeente laat weten dat deze situatie bij hen bekend is. Op basis van meldingen en monitoring wordt de ernst van de situatie in de gaten gehouden.

Lijst Pim Fortuyn Breda laat weten dat zij verschillende signalen binnenkrijgen dat er behoorlijk wat ongedierte overlast is in de omgeving Gageldonk. “Bewoners geven aan dat er volgens de gemeente geen sprake is van dergelijk overlast, maar komen wel met bewijsmateriaal over de brug.” Om de situatie goed in kaart te brengen, stelt de partij vragen aan het college.

“We zijn bekend met deze situatie”, laat gemeente Breda in een reactie weten. “De situatie wordt op basis van meldingen en monitoring in de gaten gehouden. Zo hebben de dierplaagbeheersers een beeld van de ernst van de situatie. Met de melders en veroorzakers worden afspreken gemaakt wat ze het beste kunnen doen om het vergroten van de overlast te voorkomen.”

Volgens de gemeente zijn er in bewoond gebied altijd locaties waar het risico op dierplagen aanwezig is. “Zeker wanneer de plaagdieren voedsel en nestgelegenheid hebben”, aldus de gemeente. “Vaak is het wegnemen van deze twee oorzaken voldoende om te voorkomen dat de plaagdruk groter wordt.”

De beheersing van dierplagen doet de gemeente Breda nog in eigen beheer. “De belangrijkste reden hiervoor is dat er aan de hand van meldingen en monitoring een goed beeld is op locaties waar veel plaagdieren voorkomen, of waar de hoeveelheid stijgt”, aldus Breda. “Er wordt dan gewerkt volgens een zogenaamde IPM methode. Deze Integral Pest Management methode gaat uit van het beheersen van de plaagdieren door eerst voedsel-, nestel- en schuilgelegenheid weg te nemen. Wanneer dat niet voldoende werkt, wordt mechanisch bestreden en in uitzonderlijke situaties kunnen chemische middelen worden ingezet.”