The Rifles blazen het dak eraf in Mezz

  Recensie, Nieuws, Cultuur

De Londense indierock band The Rifles geeft maar twee concerten in Nederland. Een daarvan was donderdagavond in Mezz. In 2007 stond The Rifles op Lowlands, met de net uitgekomen tweede plaat is het dus weer tijd voor weer een bezoekje aan Nederland.


>> Foto's The Rifles

Een bijna uitverkochte Mezz gaat uit zijn dak bij de vrolijke, toegankelijke nummers van The Rifles. De sympathieke band heeft al behoorlijk wat bekendheid in Nederland verworven. De single ‘Peace & Quiet’ is het absolute hoogtepunt van de avond.

De Tilburgse band Newax heeft de eer de avond in Mezz te openen. Newax heeft van alle hippe britpopbands van dit moment iets uitgekozen en dit gecombineerd. Kwalitatief is er niets mis met Newax, maar er is echt niets origineels aan de band. Zanger Jasper heeft wel erg goed naar Robert Smith van The Cure geluisterd en eigenlijk zo heel het repertoire ook van The 1990’s of Razorlight kunnen zijn. Een goede opwarmer, maar is Newax nu een coverband of gaan ze nog hun eigen stempel op hun muziek drukken?

Zodra The Rifles het podium op stapt, verandert de zaal in een grote deinende massa. Voorin de zaal wordt fanatiek gepogood en gecrowdsurfd. De jonge mannetjes van The Rifles zijn erg goede muzikanten, de band staat als een huis en de drummer en bassist zijn superstrak! De toegankelijke nummers zijn echte meezingers. The Rifles laten zien dat ze van verschillende markten thuis zijn, de akoestische uitvoering van het lieve liedje ‘Romeo & Julie’ is prachtig.

The Rifles zijn een prima festival-act, ze weten het publiek op te zwepen en krijgen de ruim vijfhonderd man in Mezz aan het klappen.

Hoewel de band qua genre niets nieuws doet en prima in het rijtje Oasis en Bloc Party pas, weet The Rifles wel een eigen draai aan hun muziek te geven. Kwalitatief is zijn de Britse jongens erg goed en met toegankelijke nummers en een vlotte babbel gaan we zeker nog meer van The Rifles horen!

Lisa Ruskus