Logo bredavandaag.nl

Bier, ballen en de Bruine Pij

  Sport

BREDA – Het eerste mannenteam van basketbalvereniging Barons is klaar voor een nieuw seizoen. Zaterdag begint het team van coach John Stoopen in Enschede aan zijn eerste wedstrijd in de eerste divisie. “We gaan voor de final four.”


In sporthal Raaimoeren in de Haagse Beemden bonken de ballen op de gymvloer. Negen spelers zijn er deze woensdag. Te weinig, weet Stoopen. Maar het is niet anders. “Het zijn de naweeën van de vakantie.”

Vorig seizoen werd het team kampioen waardoor de mannen nu mogen aantreden in de landelijke competitie. “We zijn kampioen geworden omdat we elkaar als team goed weten te vinden, in het veld, maar ook zeker na de wedstrijden, in onze stamkroeg de Bruine Pij.”

Stoopen gaat inmiddels het derde seizoen in als coach van de mannen van Glaslijn Barons. Daarvoor was hij al eens een aantal jaar coach bij de vrouwen van de Bredase basketbalvereniging. Hij heeft het er naar zijn zin. “Het is lekker dichtbij, in vijf minuten ben ik bij de training, en met onze thuiswedstrijden op zaterdagmiddag om vier uur kun je ook op zaterdag nog alle kanten op.”

Het klinkt gemoedelijk. Dat is het ook, deels. Want sportief wil Stoopen zeker vooruit. “We willen de final four halen, dus de play-offs. Het is lastig in te schatten hoe sterk we zijn, maar een oefenwedstrijd tegen Binnenland heeft me veel vertrouwen gegeven.”

Barons zag zich dit seizoen versterkt met een paar jongens die afgelopen seizoen bij Werkendam speelden. Jasper van Houwelingen, Patrick Bot en Niels van Dam. De laatste komt uit in het tweede. “Het maakt dat we een heel breed team hebben, bijna alle posities zijn drie keer bezet. We zijn geen groot team, maar wel in balans.”

De sterkte van de competitie is lastig inschatten, stelt Stoopen. “Wat voor ons in elk geval wennen wordt, zijn de lange reizen naar clubs als Urk, Drachten en Laren. We zijn nog bezig met een busje, dat zou mooi zijn. Dan ga je toch meer als team naar zo’n wedstrijd toe, en dat maakt een nabespreking ook makkelijker.”
“We moeten in elk geval ons eigen spel spelen. Onverstoorbaar. Ons niets aantrekken van de tegenstander of de scheidsrechter.”

Volgens Stoopen is de eerste divisie een prima plek voor Barons. “Als je naar de promotiedivisie gaat, moet je toch zeker drie keer in de week gaan trainen. Dat is voor veel jongens niet haalbaar. Bovendien is het niveau veel hoger, met veel ex-eredivisiespelers.”

En dan komt het clubgevoel ook in het gedrang. “Nu zijn het eigenlijk allemaal clubjongens, die gewoon contributie betalen en hun taken uitvoeren, naast het spelen. En slaan we af en toe wel eens een training over, als er aanleiding is. Dat kan in de eerste divisie. Ik zeg altijd: Bier, ballen en de Bruine Pij.”
13-9: The Jugglers – Barons
20-9: Barons – Shooters (16.00 uur)

www.barons.nlFOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief