Logo bredavandaag.nl

Met de Iris het kanaal over

  Sport

BREDA – Zoals wel vaker ontstaan de leukste ideeën in de kroeg. Zo ging het ooit ook met de Race Of the Classics, een zeilrace voor en door studenten. In april is de 21e editie. De NHTV doet voor de zesde keer mee. Met de Iris.


“Je moet je voorstellen dat bij de start onder de Erasmusbrug in Rotterdam 22 ijzeren piratenschepen naast elkaar liggen te dobberen”, vertelt teamcaptain Jaap Verheijen enthousiast. “Dat is een mooi gezicht.”

Met twaalf studenten doet het team van de NHTV mee. Zes van hen maken hun debuut, de andere zes hebben al eerder meegedaan. “Ik ben zelf wel een fanatiek zeiler, maar je hoeft niet te kunnen zeilen. Op onze boot vaart de eigenaar mee, en twee tot drie scheepsmaten. Die vertellen ons wat we moeten doen, maar we zeilen zelf.”

Verheijen is enthousiast. “We willen het beter doen dan vorig jaar. Eerdere jaren was het nog wat aan de studentikoze kant, nu hebben we beter nagedacht over sponsoring en promotie. Er is zelfs een prachtige prospectus voor de sponsors.” Want het budget is inmiddels ook aanzienlijk: een bedrag met 4 nullen. “Waarvan iets minder dan de helft door de teamleden zelf wordt betaald en de rest door sponsoren. Met het werven zijn we nu nog hard mee bezig, maar ondanks de kredietcrisis gaat dat redelijk. Klaar zijn wij nog niet”

De race start op maandag 13 april in de Veerhaven in Rotterdam. Vervolgens zetten de boten koers naar Oostende. Vanuit de Belgische kustplaats is het doel Ramsgate of Lowestoft, afhankelijk van het weer en de wind dwars over het kanaal naar de overkant. Vanuit Engeland is het vervolgens zaak de wind mee te krijgen richting IJmuiden en vervolgens Amsterdam. Daar is op 19 april de finish.

“Veel teams zien tijdens de race pas weer voor het eerst hun boot”, zo vertelt Verheijen. “Wij houden contact met de schipper en hebben zelfs een trainingsweekend. Dat geeft ons een voordeel ten opzichte van de tegenstanders.”

525 studenten en 22 schepen beginnen straks aan de wedstrijd. “De grootste van Europa als het gaat om niet-professionals”, zo weet Verheijen. En voor de winnaar wacht de ROTC-Cup. En 750 euro.

www.rotc.nl | www.zeilteamnhtv.nlFOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief