Bekers wil pieken in 'zijn' Breda

  Sport

Bavelaar Colin Bekers somt zijn deelnames aan halve marathon van de Singelloop op. En komt tot een opvallende conclusie. ‘Eigenlijk was ik wel erg vaak ziek tijdens de loop, of net ervoor. Het is nooit mijn gelukswedstrijd geweest.’ Dit jaar wil hij zijn persoonlijk record aanscherpen.
>> Lees Colins Singelloop-blog
>> Tips van Colin
>> Tips van Sietse Keun


BREDA – Bekers zit in zijn hardlooptenue op de bank in zijn appartement in de Haagse Beemden. De 28-jarige geboren Bavelaar heeft er al een ochtendtraining opzitten, en gaat na deze onderbreking weer op pad voor een volgend duurloopje. Rustig aan, een uur, zeventig minuten. ‘Vijftien kilometer per uur, vooral om kilometers te maken.’
De bebrilde verpleegkundige laat acht tot elf keer in de week zijn voordeur achter zich dicht ploffen voor een training. Alleen, door de Haagse of samen met topatleet Greg van Hest en onder begeleiding van zijn trainer Ad van Hest tijdens een tempotraining op de baan.
Ruim een jaar traint Bekers nu bij Van Hests Coaching Athletics Team (CAT). Het bevalt hem goed. Hij is uit zijn schulp gekropen, zegt trainer Van Hest. De atleet kan zich daar wel in vinden. De oorzaak? Een andere benadering. “Ad vindt dat het om meer gaat dan alleen de hardloper. Hij vindt dat als je niet goed in je vel zit, je ook niet goed loopt.”
Dus daagt de trainer hem uit. Om zijn doelen uit te spreken. “Maar eigenlijk doet Greg dat nog veel meer. Die kan erg uitdagend zijn. Prikkelt je. Geeft aan dat hij denkt dat er meer in zit.” Hij voelt zich er prettig bij. “De klik is er. Ook al trainen Greg en ik maar een keer in de week samen, ik zie hem wekelijks wel vijf keer. Gewoon gezellig. Hij is een echte vriend geworden. Maar ook Ad, en Marie-José (Ads vrouw), spreek ik vaak.”
Het gaat er anders aan toe dan bij zijn vorige trainer, Ed Slighers. Ook een goede trainer, maar hun aanpak is verschillend. “Beiden hebben ze ontzettend veel kennis, maar Ad geeft meer vrijheid. Ed is heel serieus en gaat uit van de kennis, Ad kijkt meer naar de persoon.”
Bekers begon als zeventien-, achttienjarige bij Sprint, trainde daarna vijf jaar onder Ed Slighers en krijgt nu aanwijzingen van Van Hest. En nog steeds verbetert hij zich. “Ik ging bij Sprint al vrij snel voor mezelf lopen. Omdat ik het lopen leuk vind. Dat het goed gaat, dat motiveert natuurlijk wel. Bij Ed is het eigenlijk echt serieus geworden.”
Het bracht hem tot de regionale top. En verder? Voorzichtig, maar zonder aarzeling, formulerend. “Ik wil tijdens de Singelloop pieken. De Singelloop heeft niet het snelste parcours, maar wil mijn persoonlijk record aanscherpen. Dat staat nu op 1.06,58, gelopen in maart dit jaar. Wat het moet worden? Een lage 1.06, of in de 1.05. Dat moet mogelijk zijn.”
Waarom tijdens de Singelloop. “Het is sowieso de planning een snelle halve marathon te doen in het najaar. En als je dan op de kalender kijkt, dan kom je terecht in Breda. En het is natuurlijk een thuiswedstrijd, daar wil ik iets laten zien. Er staan relatief veel bekenden langs de kant, en ik ken het parcours, al is dat de afgelopen jaren regelmatig veranderd.”
Het zou een mooie revanche zijn op een mislukt baanseizoen. Bekers werd weliswaar knap zevende tijdens het NK tien kilometer op de baan, maar was verder ontevreden over de drie en vijf kilometers die hij liep. “Snelheid is altijd wel mijn probleem geweest op die afstanden. Waarschijnlijk heb ik bepaalde trainingen te hard gedaan. Dat hebben we aangepast. Of dat niet komt doordat ik met Greg train? Nee, dat heb ik zelf gedaan. Verschillende mensen hebben me daarvoor gewaarschuwd, maar ik weet zelf prima wat ik kan. Ik laat me niet gek maken. Bovendien was Greg in die periode vijf weken ziek, en trainde hij niet.”
En als hij zich verbeterd heeft op de halve marathon, wat dan? “Uiteindelijk is een snelle marathon het doel. Onder de 2 uur 20. Ik heb nu één keer een marathon gelopen, in Eindhoven in 2 uur 35 en 36 seconden. Maar als ik daar op terugkijk, dan zou ik het nu heel anders trainen. Eindhoven was vooral om te ervaren hoe het was.”

Paspoort Colin Bekers
Geboren: Bavel, 21-9-1979
Woonplaats: Breda
Beroep: verpleegkundige
Lengte: 1,73 meter
Gewicht: 58 kilo
Beste tijd ½ marathon: 1.06,58 uur



FOTOSERIES







NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief