Logo bredavandaag.nl
Eveline Ytsma-Kuik
Eveline Ytsma-Kuik

Je ei kwijt bij de teammanager van Oranje

  Sport

BREDA - Eveline Ytsma-Kuik (49) is sinds twee weken de nieuwe teammanager van de Oranje hockeydames. Zelf hockeyde ze in de jaren tachtig voor Oranje en nu hockeyt ze bij hockeyclub Breda. Vorige week was ze voor het eerst bij de centrale training van het Nederlands Hockey vrouwen elftal aanwezig. Meteen was ze heel enthousiast. Ze vertelt over haar baan, die tegelijkertijd ook haar hobby is.


Hoe is het om teammanager te zijn van het dameselftal van Oranje?

Eveline: “Ik vind het leuk om te doen. Eigenlijk ben ik pas een keer bij een training geweest, toen heb ik kennis gemaakt met de meiden en dat was heel leuk. Op 18 januari gaan we naar San Diego en dan begint het werk pas echt. Daar is een trainingsstage, en spelen we oefenwedstrijden tegen Amerika en China."

 Je hockeyde in het verleden zelf ook bij Oranje, heb je iets aan die ervaring?

“Ja, ik kan me nu namelijk goed inleven in wat de meisjes meemaken. Hoe hoger je in een team speelt, hoe meer spanning het met zich meebrengt. Ik ben er vooral mentaal voor ze. Als er iets is, dan wil ik er voor ze zijn.”

Wat zijn je taken precies als teammanager?

“Als we naar het buitenland gaan, dan zorg ik ervoor dat alles goed verloopt. Ik zorg bijvoorbeeld dat de shirts zijn gewassen, maar ook dat het hotel geregeld is. Daarnaast ben ik er voor de meiden, zodat ze hun ei kwijt kunnen."

Is je baan nog te combineren met je eigen hockeyspel?

“Ik ben nu nog maar net begonnen, dus op dit moment wel. Ik speel zelf bij de Veteranen A op dondermiddag een wedstrijd. En de drukke tijden van Oranje vallen buiten het hockeyseizoen van mijn team. Maar als het samenvalt, dan gaat Oranje wel voor. Het komende half jaar kan ik het zeker nog goed combineren."

Wat deed je voordat je teammanager werd van Oranje?

"Ik was hiervoor oefentherapeut, en daarnaast ben ik moeder van drie kinderen. Op een gegeven moment ben ik de opleiding Communicatie en Coaching gaan doen. Ook ben ik heel actief bij de hockeyclub Breda."

Heb je nog ambities?

“In zoverre niet, ik vind het namelijk echt een eer om bij Oranje te werken. Het is wel jammer dat ik nu niet in het bestuur kan van HC Breda, dat had ik namelijk wel graag gewild. Maar dat is niet meer te combineren."FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief