2Dakar team in Argentinië. Foto Rallymaniacs/Marcel Vermeij
2Dakar team in Argentinië. Foto Rallymaniacs/Marcel Vermeij

Van der Kolk wil Dakar gewoon finishen

  Sport

BREDA - Peter van der Kolk uit Prinsenbeek staat zondag 1 januari voor de tweede keer aan de start van de Dakar Rally in Mar del Plata, Argentinië. De rally leidt de deelnemers dwars door het Zuid-Amerikaanse landschap, variërend van woestijngronden tot het Andesgebergte. De race eindigt dit keer op 15 januari in Lima, Peru.


Vorig jaar lukte het Van der Kolk niet om de Dakar Rally uit te rijden. Eén dag voor de rustdag viel hij uit vanwege een crash. “Daar heb ik van geleerd, ik weet nu veel beter hoe het is om Dakar te rijden”, aldus Van der Kolk. Zijn Dutch GT4 rivaal Ricardo van der Ende fungeert als navigator tijdens de etappes.

Het team waar Van der Kolk voor rijdt, 2Dakar, bestaat uit twee auto’s. De andere auto wordt bestuurd door Mike van Eikeren. Verder rijdt er een snelle assistentietruck mee in de rally, die als een soort wegenwacht moet fungeren. De truck wordt bemand door Kornelis Offringa en Rob van Pelt, twee ervaren rotten uit de Dakar. “Als het goed is, hoeven we weinig te doen”, zegt van Pelt. “Als het niet goed is, worden het hele lange dagen en vooral lange nachten.”

Van der Kolk debuteerde vorig jaar in de Dakar Rally, daarvoor had hij nog geen echte rally-ervaring. Ervaring in de racewereld heeft de 56-jarige coureur echter genoeg. In zijn carrière reed hij meer dan dertig 24-uurs races en is hij meervoudig Nederlands en Europees GT kampioen. Een overwinning in de Dakar zal hij, in alle redelijkheid, waarschijnlijk niet op zijn CV kunnen bijschrijven. Zijn enige doel voor de komende editie is dan ook heel simpel: het halen van de finish in Lima.

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief