Logo bredavandaag.nl
Peter van der Kolk in Dakar 2012. foto 2Dakar
Peter van der Kolk in Dakar 2012. foto 2Dakar

Dakar 2012: 'Nu ook rijden in plaats van alleen zand scheppen'

  Sport

PRINSENBEEK/IQUIQUE - De negende etappe van de Dakar 2012 was voor Prinsenbekenaar Peter van der Kolk pas zijn veertiende etappe in totaal, nadat hij vorig jaar voortijdig naar huis moest. Van der Kolk heeft het gevoel dat hij nu pas in de gaten krijgt hoe het spel werkt. "Ik begin het nu te leren. Het begint nu meer op rijden te lijken dan op alleen maar scheppen."


Van der Kolk heeft zich er inmiddels bij neergelegd dat een klassering niet het belangrijkste is. "Als ik aankom in Lima, vraagt er niemand of ik vijftigste of zeventigste ben geworden. Aankomen en leren zijn nu het doel. Je kunt niet in je eerste of tweede Dakar een resultaat neerzetten, al blijft dat wel de uitdaging. En uitdagingen ga ik nooit uit de weg."

Van der Kolk en zijn navigator Ricardo van der Ende hebben al wat pittige dagen met tegenslag achter de rug. "Dat we in Antofagasta zijn geraakt, was met veel geluk", vertelde Van der Kolk. "Het stuurhuis was naar z’n grootje. De monteurs hebben weer een nachtje overuren gemaakt. Maar voor de negende etappe was alles weer piekfijn in orde. Ik kreeg wel de opdracht mee rustig aan te doen. Dat hebben we dus maar gedaan."

Van der Kolk reed één keer goed vast in het fesh-fesh en reed een velg doormidden. "Dat fesh-fesh is rotspul. Alleen maar dweilen met de auto. We reden erin vast in het donker. Voor je er dan uit bent, ben je een uur verder. Maar we zijn er weer. Dat is het enige dat telt."FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief