Logo bredavandaag.nl
Melissa Boekelman met Bob-team. foto Melissa Boekelman
Melissa Boekelman met Bob-team. foto Melissa Boekelman

Boekelman moet ook als reserve aan de bak in Sochi

  Sport

SOCHI/BREDA - Atlete Melissa Boekelman staat dinsdag en woensdag met zweet in haar handen langs de bobbaan in Sochi. De kogelstootster en discuswerpster uit Breda is eerste reserve als starter bij de tweemansbob bij de vrouwen. Het team staat na dag 1 zesde. “De vierde plaats is haalbaar.” Haar verhaal.


Boekelman heeft het naar haar zin. “De faciliteiten zijn erg goed. De opening was vooral de geschiedenis van Rusland, maar ik vond dat ze het echt heel mooi in elkaar hadden gezet. Eén van mijn favoriete gedeeltes was het stuk met de locomotief. Maar uiteraard was het binnenlopen met het team het allermooiste.”

“We waren hier al op 2 februari. We hebben 5 en 6 februari 2 dagen mogen afdalen en zijn daarna een paar dagen naar de kust gegaan om wat fysieke trainingen af te werken. We zaten niet in het dorp zelf, maar in een appartement een stukje er buiten.”

Boekelman krijgt wel aardig mee wat mee van de Gold Rush van het Nederlandse schaatsteam. “We zijn drie keer bij het schaatsen wezen kijken” vertelt ze via de mail. Dat gaat vrij makkelijk. “Wij hoeven bij het NOC alleen maar aan te geven waar we heen zouden willen en zij gaan dan kijken of er kaarten beschikbaar zijn.”

“Na het ‘trainingskampje’ zijn we weer terug gegaan naar de bergen en hebben we hier nog drie officiële trainingsdagen gehad waarin we elke dag twee keer mochten afdalen.”

Boekelman heeft een andere rol dan de andere twee vrouwen, die dinsdag en woensdag tijdens de wedstrijd in de bob stappen en met 130 kilometer per uur de baan afrazen. Ze is reserve. “Ik moet constant stand-by staan, mocht er iets met Judith gebeuren. Ik doe dus dezelfde trainingen als de meiden doen, maar ik ben uit eindelijk niet degene die de slee in stapt op de wedstrijddagen.”

Dat is niet per sé een rustigere rol.” Als reserve moet je ook langer blijven om aan de slee te werken, terwijl de meiden dan weer naar bed gaan om zich in alle rust voor te kunnen bereiden. Je kunt dus wel zeggen dat je als reserve nog even extra veel moet doen naast alle gezamenlijke dingen.”

Van spanning heeft ze geen last. “Voor mij was er absoluut nog geen spanning tot het moment dat je de slee naar het ijs gaat brengen. Toen was ik wel echt heel erg gespannen voor de meiden. Het is mijn team en ook al zit ik niet achter in, ik wil wel dat ze het super goed doen.”

Het Nederlandse tweemansbobteam staat na dag 1 zesde. Ik denk dat we nog kunnen klimmen naar vier, maar dan moeten het wel twee betere runs zijn dan gisteren. Gisteren zijn er iets te veel foutjes gemaakt.”

De baan zelf is te doen. “Hij lijkt niet zo technisch, maar is dat toch best wel. Ik denk dat het ons wel ligt, maar ik weet ook dat er wel banen zijn die nog beter voor ons zouden zijn.”

Woensdag is dus een spannende dag. “Ik denk dat ik na de wedstrijd knock-out in mijn bed val. Daarna word ik geacht om bij de mannen 4-mans trainingen en wedstrijden aanwezig te zijn om te helpen.”

In het feestpaleis van Sotsji - het HHH - is ze nog niet geweest. “Maar we willen eigenlijk ook nog kijken of we een keer naar het Holland Heineken House kunnen gaan.” Ook het snowboarden staat nog op haar verlanglijstje. “En ik persoonlijk ga ergens lekker wat anders eten dan het gezonde voedsel dat ik de afgelopen maanden heb gegeten. We hebben zo hard moeten werken de afgelopen maanden dat ik mezelf eens lekker ga trakteren.”FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief