Logo bredavandaag.nl
De populairste afstand, de tien kilometer.
De populairste afstand, de tien kilometer. (Wijnand Nijs)

Ideaal loopweer, een Poolse veteraan en een tegendraads rondje (foto's)

  Sport

BREDA - Bij het opentrekken van de gordijnen deze zondagmorgen kon een zucht van opluchting ontsnappen: geen zomerse temperaturen net als zaterdag, maar ideaal loopweer van een graad of zeventien. Breda trok  massaal de binnenstad in voor de Singelloop.


Naar schatting meer dan 17-duizend lopers en zo'n tachtigduizend toeschouwers zochten de binnenstad op voor de 2014 editie van de Singelloop. Dat was in meerdere opzichten een bijzondere editie, niet om het minst omdat de loop ook het startschot was voor de festiviteiten rond 70 jaar bevrijding van de stad. Vandaar ook dat een Poolse veteraan, de laatste nog levende bevrijder van de stad, het startschot van de tien kilometer mocht verrichten. Dat gebeurde met de nodige plichtplegingen en een kanon. 

Na de enorme knal ging de eerste groep van lopers op weg. Net als de vijf kilometer startte ook de tien kilometer in vier keer. Dat betekende een betere spreiding over het parcours. Dat parcours was eveneens een bijzonderheid aan deze editie. De lopers gingen tegen de klok in. Na de start liep de massa via de Oude Vest over de Keizerstraat en Van Coothplein richting de Fellenoordstraat. Daarmee meer ruimte biedend en de flessenhals Boschstraat vlak na de start vermijdend.

Bijkomend voordeel was de finish. Vanuit de Halstraat finishten de lopers dit keer met zicht op de Grote Kerk en aan de voet van die kerk. De uitloop was richting Kasteelplein, waar een ruime ontvangst was met een drankje. Anders dan in de oude situatie, waar de Veemarktstraat de finishfuik was, kon er op het gemak worden nagepraat en worden gewacht op meelopende vrienden, bekenden of collega's. Pas daarna konden familie en vrienden de lopers in de armen sluiten om de prestaties te loven en de medailles te bewonderen.

Sportief hoogtepunt was de razendsnelle halve marathon. Winnaar Richard Mengich bleef slechts seconden verwijderd van de magische grens van een uur. Hij finishte na 1.00.11 uur, op vijf tellen gevolgd door favoriet Ronoh.

Dat het parcours snel was bleek ook uit de tijden van de diverse recreatieve lopers. Aan kop van de tien kilometer bij de mannen twee atleten uit de regio. Waar in voorgaande jaren enkele snelle mannen uit de nationale subtop zich wel eens lieten zien, mochten dit keer Niels de Jong uit Chaam en Freek van de Weerd uit Breda het uitvechten. De jonge Van de Weerd, zeventien jaar pas, vertrok snel, nam ook de leiding, maar kon uiteindelijk geen antwoord geven op de versnelling van zijn medekoploper. Toch was hij tevreden. "Het was pas mijn eerste tien kilometer in zeven jaar", bleek uit zijn toelichting. Breda was voor hem een test. "Ik wil graag presteren tijdens het NK 10 kilometer in Schoorl."

De Singelloop van 2014 was er ook weer een waar muziek in zat. Op tientallen plaatsen stonden bandjes en dj's om de lopers tot grootse prestaties te brengen. Voor iedereen was er een medaille en voor de toppers een hand van de burgemeester en een bos bloemen van de hoofdsponsor.  

Meer foto's van de Singelloop 2014.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief