Logo bredavandaag.nl
Freek de Swart

Eneco Tour begint langzamerhand Bredase traditie te worden

  Sport

BREDA - 173 kilometer, uitgesmeerd over twee grote lussen en vier kleintjes. Dat is wat de Eneco Tour 2015 voor Breda gaat bieden. De start en finish zijn net als vorig jaar bij het Chasséveld?. Vier keer wordt er een korte lus gereden langs Galder, Ulvenhout en het stadshart. Twee keer rijden de renners een lange lus. Deze gaat langs Terheijden, Zevenbergen, Etten Leur, Oudenbosch, Sint Willebrord, Zundert, Meer, Ulicoten en via Chaam weer richting Breda.


In de historische Kapittelzaal van de Grote Kerk onthulde de Eneco Tour haar plannen om ook dit jaar weer een koers in Breda te houden. Wethouder Bernie van den Berg sprak de hoop uit dat dit het begin van een lange traditie zou worden. Een wens die bij meer partijen leeft. Ook de licentiehouder van Eneco Tour is zeer te spreken over Breda.

Voorzitter van stichting Breda Wielerstad Jan Weitering begon de bijeenkomst met een terugblik op vorig jaar. Maar liefst 30.000 mensen waren er in 2014 naar Breda gekomen om de crème de la crème van de wielerwereld in actie te zien tijdens een tijdrit. “Met het enthousiasme dat toen is vrijgekomen hebben we nu een unieke prestatie neergezet.”

Concreet leidt dit enthousiasme in 2015 dus tot een rit van om en nabij de 170 kilometer. Het jaar daarop is Nassaustad het toneel van een ploegentijdrit of een individuele tijdrit. Dit jaar wordt er voor het eerst bij de Eneco tour een gouden kilometer ingevoerd. Binnen deze kilometer kunnen renners tijdens een drietal sprints drie, twee of één seconde tijdswinst pakken voor het algemeen klassement.

Herman Brinkhoff, Adjunct-directeur van Eneco Tour, wijst erop dat er vorig jaar 100 miljoen mensen over de hele wereld minstens vijf minuten hadden gekeken naar de wielerwedstrijd. Met de NOS is afgesproken dat de laatste twee uur in combinatie met een samenvatting van de start wordt uitgezonden. “De laatste 60 kilometer wordt er voornamelijk over Bredaas grondgebied gereden, de stad heeft dus ook de meeste zendtijd”, aldus Brinkhoff. Eurosport, het Vlaamse Sporza en de Limburgse zender L1 zenden de gehele wedstrijd uit.

Wethouder Bernie van den Berg is voornamelijk blij dat er een meerjarige afspraak is gemaakt met Golazo sports. “Als ik mag kiezen tussen een eenmalige etappe van de Tour de France of elk jaar de Eneco Tour in Breda, dan weet ik wel wat ik kies.” Van den Berg hoopt dat de Eneco Tour een traditie wordt in Breda. “De Eneco Tour past qua formaat bij Breda en het wielrennen zit in de genen van de stad.”

Ook Rob Discart, directeur van Golazo sports, ziet mogelijkheden voor Breda om zich te ontpoppen als vaste plaats van de tour in zuid Nederland, mocht zijn organisatie de licentie ook in 2017 behouden. “De organisatie in Breda is goed en goede ervaringen uit het verleden nemen we altijd mee wanneer we kijken naar nieuwe afspraken.” Het enige punt waar Breda nog flinke stappen zou kunnen zetten is volgens Discart de mobiliteit. Er wordt dit jaar dan ook meer gewerkt met lokale verkeersregelaars die de stad beter kennen.

Bekijk ook de conceptmap van de lange lus.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief