Logo bredavandaag.nl
Renzo Gracie Holland

Bredase ‘Jiu Jitsu-er’ naar Lissabon voor kampioenschap

  Sport

BREDA - Het zijn spannende dagen voor Reinier de Ridder uit Breda. De 25-jarige vechtsporter, die de Braziliaanse vechtsport Jiu Jitsu (BJJ) als hobby uitoefent, bereidt zich momenteel voor op het Europees Kampioenschap in Lissabon. Woensdag vertrekt de sportieveling.


De vechtsport BJJ wordt internationaal en in Nederland steeds bekender. De Ridder: “De bedoeling is dat je je tegenstander in een positie krijgt waardoor hij of zij gedwongen wordt om af te tikken. De kunst is om de juiste technieken te zoeken waardoor je zoveel mogelijk punten pakt.”

De Ridder traint bij Renzo Gracie Holland aan de Slingerweg in Breda. Samen met Gilvanir Junior, die ook geselecteerd is, reist hij af naar de Portugese hoofdstad. Hun trainer, Kemail Verhoeven, reist niet mee. “Ik ben geblesseerd”, laat Verhoeven weten. “Ik had er graag bij willen zijn. Er zijn om precies te zijn 3.517 aanmeldingen binnen gekomen voor het toernooi. Het is daarmee het grootste toernooi van Europa.”

De Braziliaanse vechtsport vergt veel energie van de Bredanaar. Naast het feit dat hij met iemand anders geniet van een fysiopraktijk, probeert De Ridder ook elke week veel te trainen. “Soms blijft er weinig vrije tijd over”, vertelt hij lachend. “Maar om bij familie op bezoek te gaan in het weekend of een ander leuk feestje probeer ik altijd ruimte te maken.”

Naast de strakke planning van de Bredanaar, moet er ook rekening worden gehouden met de juiste voeding. “Alcohol is uitgesloten”, vertelt de coach. “Alleen water, koffie en thee zijn in aanloop naar zo’n toernooi welkom. Daarnaast krijgen de sporters veel vloeibare voeding binnen wat vooral bestaat uit eiwitten en koolhydraten. Om het profiel goed te laten zijn, gaat vaak ook het eten van vlees eruit. Tot slot moeten er natuurlijk veel groentes binnenkomen.”

Of De Ridder zich nog op een andere manier heeft voorbereid op het toernooi? “Niet echt, alleen ben ik de laatste weken wel begonnen aan yoga”, zegt hij met een grote glimlach. “Ik merk dat ik losser word en ik hoop uiteindelijk leniger te worden.”

Later in het jaar vindt het grootste BJJ toernooi ter wereld plaats in Abu Dhabi. De Ridder heeft zich hier reeds voor geplaatst en gaat daar als de grote favoriet heen. “Maar eerst dit. Ik kijk er naar uit”, aldus de Bredanaar.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief