Ruud Gullit, Michel van Egmond, Meindert Talma en Eus Roover gaven woensdag met Chris van Nijnatten en Sjoerd Mossou invulling aan Bier en Ballen.
Ruud Gullit, Michel van Egmond, Meindert Talma en Eus Roover gaven woensdag met Chris van Nijnatten en Sjoerd Mossou invulling aan Bier en Ballen. (Wijnand Nijs)

Gullit zorgt voor een lach en een traan bij Bier en Ballen

  Sport

BREDA - De Bommel maakte zich woensdagavond op voor de zevende editie van de voetbalavond Bier & Ballen. De hoofdgast was niemand minder dan Ruud Gullit, de Zwarte Tulp. "Maar dat is al lang geleden", grapt Gullit. "Tegenwoordig ben ik meer 'De Zwarte Pinautomaat'", verwees hij naar de allimentatie die hij aan een reeks aan exen betaalt.


Tijdens de avond, die georganiseerd door Sjoerd Mossou en Chris van Nijnatten, vertellen journalisten, schrijvers en oud-profs de mooiste anekdotes uit de voetbalwereld. Gullit voelde zich op zijn gemak op het podium en schudde de ene grap na de andere uit zijn mouw. Na een verhaal over een penis van 2 meter en de coach van AC Milan had hij de lachers op zijn hand.

Toch was het niet alleen maar lachen gieren brullen met de aanvoerder van het Nederlands Elftal tijdens de EK winst in 1988. Gullit vertelde over zijn ontmoetingen met Nelson Mandela. "De Gouden Bal die ik won droeg ik aan hem op. Later vertelde hij mij hoe bijzonder veel dat voor hem had betekend. Hij zei mij dat toen hij in de gevangenis zat hij weinig vrienden had, maar ik er een van was. Ik ben een bevoorrecht mens dat ik personen als Mandela heb mogen ontmoeten."

Naast Ruud Gullit waren schrijvers Eus Roovers en Michel van Egmond en zanger Meindert Talma te gast. Roovers, die gerust de huiskomiek van Bier & Ballen genoemd mag worden, was verantwoordelijk voor de leukste, maar ook meest nutteloze voetbalquiz van de afgelopen jaren. Van Egmond, bekend van de boeken Gijp en Kieft, vertelde vele verhalen over avonturen die hij beleefde met de selectie van Feyenoord. De muzikale invulling werd grandioos verzorgd door Talma, die met liedjes over voetbalnamen als 'Oeki Hoekema' en 'De Koning van de Kluts' in de harten van het publiek in De Bommel is gesloten.

De avond kreeg een verrassend einde toen Ruud Gullit René van der Gijp aansprak. Van Der Gijp zat tussen het publiek en Gullit wees hem er op dat hij de gebeurtenissen rondom Richedly Bazoer van Ajax serieuzer moet nemen. "René, je kan toch niet zeggen dat die ADO-fans maar wat roepen?" Daarnaast verwees hij naar de toestanden rond de komst van vluchtelingen. "Ik vind dat we in deze tijden er voor elkaar moeten zijn en wat meer moeten tolereren van elkaar."

Zijn woorden werden beantwoord met een hard applaus.

Meer foto's van Bier en Ballen met Gullit