Logo bredavandaag.nl
Lisa Pas van HV United in actie. foto HV United
Lisa Pas van HV United in actie. foto HV United

Deltalent wil groeien naar acht sporten; na zomer handbal

  Sport

BREDA - Deltalent, het talentontwikkelingsprogramma voor sporters in de regio, wil per 1 september ook handbaltalenten kunnen ondersteunen. Dat geeft technisch verantwoordelijke Herman Kruis aan.


De gemeenten Breda en Etten-Leur moeten de eerste partners worden. “Daarnaast zoeken we een derde gemeente”, aldus Kruis. Het is de bedoeling dat handbaltalenten door professionele trainers extra begeleiding krijgen, naast de trainingen van hun clubs.

Voor handbal is gekozen omdat deze regio volgens Kruis van oudsher handbal hoog in het vaandel had staan. “Dat geldt ook voor Zeeland”, aldus de technisch verantwoordelijke. Uiteindelijk wil Deltalent groeien naar acht sporten waarop het talenten extra ondersteunt.

Dat kan alleen als ook andere gemeenten aanhaken, weet Kruis. Binnen Deltalent is de gemeente Breda vooralsnog de enige gemeente. Wethouder Paul de Beer is daarom onlangs het gesprek aangegaan met buurgemeenten. “Ik heb mijn collega’s die verantwoordelijk zijn voor sport uitgenodigd bij het veldrijden in Hoogerheide”, vertelt hij.

Tien van de negentien sportwethouders waren aanwezig bij dat overleg. “Dat gesprek is goed ontvangen”, weet de technisch verantwoordelijke van Deltalent, Herman Kruis. “Dat is prettig. Gemeenten zien dat ze beter samen een goede trainer kunnen aanstellen, dan alleen verder gaan. Dat schiet niet op.”

“Focus is nodig vanwege de beperkte middelen”, aldus De Beer. “Het zou mooi zijn als de ambtelijke inspanningen in de gemeenten gericht zijn op Deltalent.” In een vervolgafspraak zou voor de zomer duidelijkheid moeten ontstaan over participatie. “Dat kan zijn door budget beschikbaar te stellen.”

Binnen Deltalent krijgen sporters zoveel mogelijk binnen hun eigen woonplaats extra begeleiding van professionele coaches. Dat gebeurt naast de trainingen die de sporttalenten krijgen bij hun eigen club. “Een goed voorbeeld is Annemarie Thomas, die op deze manier meerdere talenten kan helpen”, aldus Kruis Ook toptrainers Stan Huijsmans, Jacqueline Goormachtig (atletiek), en Peter Blommerde (speerwerpen).”

Sporters doen vrijwillig mee en komen in aanmerking als ze ambitie hebben om in zijn of haar sport van regionaal naar nationaal niveau door te groeien. Sporters moeten ook een aantal keer per jaar bereid zijn hun enthousiasme op jonge kinderen over te brengen.

“Het begint met ambitie bij de sporters. Die moet op één staan”, aldus Kruis. “Dat moet je als sporter uitstralen in alles. Vandaar dat ze ook zelf voor een bijdrage moeten zorgen door fans te werven die hen steunen.”

De ambitie bij Deltalent is er ook. “We staan nu echt op het punt om een volgende stap te maken. Bij atletiek hebben we de samenwerking van Spado en Sprint met een goede gezamenlijke trainer voor het speerwerpen, daar kunnen meer clubs van profiteren. Want daar gaat het om, het belang van talenten.”

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief