Logo bredavandaag.nl

Wings For Life World Run Breda start bij Chasséveld

  Sport

BREDA - De tweede Bredase editie van Wings for Life World Run start dit jaar bij het Chasséveld.  De lopers rennen een ander traject dan vorig jaar, toen ze vanaf de Koninklijke Militaire Academie (KMA) startte. 


Wings for Life World Run is een internationaal hardloopevenement waarbij deelnemers op zondag 8 mei honderd kilometer kunnen rennen. Al het inschrijf- en sponsorgeld gaat naar het goede doel Wings for Life, dat onderzoek doet naar het genezen van een dwarslaesie. 

Het traject is om verschillende redenen aangepast. Bedrijf Shivers stippelde de route uit en dat is een andere organisatie dan vorig jaar. Daarbij is geluisterd naar de feedback van de renners. In 2015 ontstond een flinke vertraging vanaf de KMA richting de smalle Haven. Dat zorgde voor opstopping. 

Vanaf het Chasséveld gaan de hardlopers en rolstoelers dit jaar de bredere Wilhelminasingel op vanaf waar ze verdergaan richting de wijk Heuvel. De renners vervolgen hun parcours richting de Mastbos. Nadat de deelnemers Breda zijn gepasseerd, komen ze langs Etten-Leur, Ruchpen, Zundert, Chaam en daarna lopen ze weer richting Breda. Dat het Breda Jazz Festival - dat op in het centrum wordt gehouden - op dezelfde dag valt, is geen probleem want het hardloopevenement start niet aan de kant van het Chasséveld waar het parkeerterrein is. 

Geen vaste finishlijn
Wings For Life World Run heeft geen vaste finishlijn zoals iedere andere hardloopwedstrijd. Alle deelnemers krijgen een apparaatje om hun nek. Een half uur na de start vertrekt een zogeheten Catcher Car die start met een snelheid van vijftien kilometer per uur. Ieder uur wordt de snelheid ietsje verhoogd. Achter het stuur zit de succesvolle en jonge Formule 1-coureur Max Verstappen. Wanneer hij jou passeert, is de run voor jou voorbij en word je met een van de vele bussen teruggebracht naar Breda. 

Het traject is weliswaar honderd kilometer lang, maar een groot deel van het traject wordt wellicht niet gebruikt. Vorig jaar slaagde niemand op Nederlands of internationaal niveau erin om de volle honderd kilometer te lopen. De toenmalig winnaar uit Oostenrijk Kevin Platz behaalde een afstand van vijftig kilometer. De Oosterhoutse Sandra Laros liep een afstand van 37,8 kilometer. 

In 2015 deden 33 landen mee aan de hardloopwedstrijd. Wereldwijd wordt het startschot voor het evenement gegeven op zondag 8 mei om 11:00 UTC. In Breda begint Wings For Life World Run om 13:00 uur. FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief