Logo bredavandaag.nl
Yvonne Keulaars

Basisscholen begonnen met voorbereiding op EK Voetbal

  Sport

BREDA - Een groep van zo’n vijftig leerlingen van basisschool De Griffioen in Prinsenbeek trapt deze dinsdag met Pierre van Hooijdonk een balletje. Niet zomaar, want de oud-prof van onder meer NAC presenteerde met de kinderen een lespakket om voetbal voor meisjes én vrouwen onder de aandacht te brengen. Aanleiding? Het EK voetbal voor vrouwen, deze zomer onder meer in Breda.


Na het welkomstwoord van de directeur van De Griffioen, Gerald Hilgersom, beginnen de kinderen met het afvuren van prikkelende vragen op Pierre van Hooijdonk (oud-profvoetballer en ambassadeur WEURO) en Minke Booij (oud-hockeyinternational en manager vrouwenvoetbal).

Zij verzorgen de eerste les van het zevendelige lespakket Kicken!. Van Hooijdonk en Booij geven bruikbare tips op het gebied van samenwerken, tegenstanders, een leven als topsporter en gezondheid. Zo wil een van de leerlingen weten wat je moet doen om blessures te voorkomen. “Je moet zowel fysiek als lichamelijk fit zijn”, vertelt Van Hooijdonk. Booij vult aan: “Je moet goed eten en uitgerust zijn voordat je aan een wedstrijd begint.”

De les wordt vervolgd met een quiz van elf vragen. Zo vraagt Booij bijvoorbeeld: “Welk woord heeft niks met voetbal te maken? A. Corner, B. Buitenspel, C. Penalty of D. Homerun”. Gelijk gilt de hele groep het juiste antwoord: D.

De leerlingen sluiten de les af met een wedstrijdje hooghouden en rennen met felgekleurde ballonnen Van Hooijdonk achterna naar buiten. Enkele leerlingen durven de strijd met Pi-Air aan te gaan en stappen naar voren onder luid gejuich van hun klasgenoten.

Lespakket
Het lespakket voor basisonderwijs bevat opdrachten waarin leerlingen het (vrouwen)voetbal spelenderwijs kunnen ontdekken. Thema’s als gezondheid, beweging, goede voeding, creativiteit en het belang van samenwerken komen hierbij aan de orde. De kinderen maken bijvoorbeeld een schoolkrant of spandoek en voetballen tijdens gymles. Het pakket bevat ook filmpjes van aanvoerster van de Oranjeleeuwinnen Mandy van den Berg en presentatrice Nienke de la Rive Box.

Momenteel hebben 600 basisscholen in Nederland het lespakket aangevraagd. Ook de leerlingen zijn enthousiast. “Het is een keer iets anders dan gewoon taal, rekenen of spelling.”

Directeur Hilgersom vindt het belangrijk dat de kinderen veel plezier hebben, maar wel in de marge van het standaard lespakket. “Het gewone werk gaat natuurlijk ook gewoon door hè.”

Het lespakket en de aandacht voor het toernooi moet ook bijdragen aan het beeld dat mensen hebben van vrouwenvoetbal. “Het EK is een geweldig middel om het vrouwenvoetbal op de kaart te zetten”, stelt Booij. “Steeds meer meisjes worden lid van een voetbalclub. Maar dit is nog niet overal vanzelfsprekend. Ook de Oranjeleeuwinnen worden nog niet door iedereen gezien als professionele topsportsters, maar dat zijn ze wel degelijk.”

Vindt ook Van Hooijdonk: “Ik word moe van de scheve vergelijking tussen mannen- en vrouwenvoetbal. Ook vrouwen voetballen op topniveau en dat moet serieus worden genomen.”

Breda dient als een van de zeven Nederlandse speelsteden tijdens het EK. In het Rat Verlegh Stadion worden vier poulewedstrijden en de halve finale gespeeld. Naast Breda zijn er ook wedstrijden in Deventer, Doetinchem, Enschede, Rotterdam, Tilburg en Utrecht. Hiermee is dit EK voetbal het grootste voor vrouwen tot nu toe.

17 juli is de eerste EK-wedstrijd in Breda. Dan spelen Duitsland en Zweden tegen elkaar.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief