Logo bredavandaag.nl
Familiealbum

Bredase tennisfamilie rammelt aan poorten US Open

  Sport

BREDA - Precies veertig jaar nadat Ferdinand Redelijk als 19-jarige tennistalent Breda verliet en zijn tennisgeluk zocht in Amerika, debuteert zijn inmiddels 15-jarige dochter Nikki op de US Open in de Junior Grand Slam.


Het verhaal van Ferdinand Redelijk is ook een liefdesverhaal. “Ik speelde in 1977 en 1978 op een tennisbeurs in Dallas Texas, kwam terug naar Nederland en ontmoette ik Lidwien, die nu mijn vrouw is.  Zij is in '84 is gaan spelen voor TCU in Texas op een tennisbeurs.”

Tennistalenten
Inmiddels wonen ze al jaren in Amerika, en staat hun leven nog steeds in het teken van tennis. Ferdinand is scout voor IMG, een internationaal sportmanagement bureau, en is in Orlando coach is de tennis bij de tennisacademie van Nick Bolletieri.  “En ik ben elke zomer director of tennis in mijn 29e seizoen op de Norwood Hills Country Club in St. Louis Missouri.”

In Orlando coachte hij eerder tennistalenten Marlene Weingartner uit Duitsland en Paul Kilderry (Australië). Nu zijn dochter Nikki en ook zoon Jordi aan het doorbreken. “Onze kids zijn top in Amerika in hun leeftijdsgroep en hebben allebei een inmiddels een ITF wereldranking. Allebei zitten ze op het goede spoor om voor een topschool te gaan spelen in het tennisteam en een goed diploma te halen. Dat is de juiste weg om te volgen, waarbij ze zeker kans hebben op een pro-carrière, als dat blijkt haalbaar te zijn.”

Nikki is deze week tijdens de Junior US Open goed op weg. Dinsdag speelde ze haar partij in de tweede ronde. Ze werd uitgeschakeld in wat haar vader een super toernooi noemt. “Dit was Nikki's eerste Grand Slam-toernooi nadat ze als tweede was geëindigd in San Diego bij het nationale toernooi voor meisjes onder 16.”

Jongste deelnemers
In New York is ze een van de jongste deelnemers met haar vijftien jaar. “Aangezien de Junior US Open tot 18 is. De Amerikaanse bond USTA gaf haar een wildcard om mee te mogen spelen.” De jonge ‘Bredase’ wist met haar wildcard de kwalificatie door te komen. “In de eerste ronde van het hoofdtoernooi won ze van een 18-jarig Indiaas meisje, de nummer 30 in de wereld onder 18.”

Vader Ferdinand genoot en is trots. Maar trots is hij ook vooral op zijn vrouw Lidwien. Twee jaar terug werd bij haar borstkanker geconstateerd. “Ik ben vooral trots dat we als familie deze rotziekte overwonnen hebben. Uiteindelijk is dat het enige dat telt!  Leven duurt maar even en we maken van iedere dag een mooie dag. Dit tennis helpt daaraan mee en is belangrijker in the end dan de beker winnen, baby.”

Redelijk gaat nu richting Orlando, maar Breda blijft in zijn vezels zitten. Afgelopen zomer waren zijn kinderen zes weken in Nederland om te tennissen en van de familie te genieten. Zelf komt hij met carnaval. “Dat vier ik met mijn maten uit Breda, op dinsdag gaan we verkleed als welpjes” vertelt hij. “Ik ben trots op Breda met favoriete plekjes zoals Mastbos en Heeren van Oranje waar we de doop van mijn zoon Jordi hebben gevierd.”FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief