Logo bredavandaag.nl
De eerste dag van Outdoor Brabant 2016 had het weer mee. Stralende zon.
De eerste dag van Outdoor Brabant 2016 had het weer mee. Stralende zon. (Vinnie de Laat)

Outdoor Brabant op zoek naar ‘duurzame locatie’

  Sport

BREDA - Op landgoed Prinsenhoeve in Breda vindt van donderdag tot en met zondag het jaarlijkse evenement Outdoor Brabant plaats. Topruiters en topmenners van nationale en internationale klasse zullen weer met elkaar strijd leveren. Outdoor Brabant is één van de belangrijkste hippische outdoor evenementen van Nederland. “Een evenement waar Breda trots op is,” zoals burgemeester Depla zich al eens liet ontvallen.


Door Henk Ketelaar

“Paardensport is een vriendelijke toegankelijke sport, voor toeschouwers, sponsoren en deelnemers. Daarbij is ons evenement ook nog eens geschikt voor een familie-uitje met een publieksvriendelijk toegangskaartje,” laat Anita Lussenburg, mediavoorlichter van Outdoor Brabant, weten. “Dat publieksvriendelijk prijskaartje geldt alleen op zaterdag en zondag. Donderdag en vrijdag is het evenement namelijk gratis toegankelijk,” voegt ze er voor alle duidelijkheid aan toe.

Opbouwen
Het landgoed is de afgelopen tijd voor het evenement in orde gebracht. Gezien de omvang van werkzaamheden vergde dat weken. “Verschillend van dag tot dag zijn tientallen vrijwilligers en toeleveranciers er druk mee bezig geweest,” meldt Lussenburg. “Het marathonparcours is in totaal ongeveer 15 kilometer met  aan het einde zeven hindernissen. Dat moest worden uitgezet. Tenten en stallen dienden te worden opgebouwd, water en elektriciteit moesten worden aangelegd, de toiletten, de afzettingen en - niet te vergeten - het terrein moest worden aangekleed. Eigenlijk teveel om op te noemen. Alles is nu pico bello in orde,” zegt ze.

Duurzaam
Elk jaar opnieuw moet er niet alleen worden opgebouwd maar ook afgebroken. Ook zou een plek waar het jaar rond activiteiten kunnen plaatsvinden passen bij de ambities van het evenement, een soort clubhuis. Reden voor de organisatie om naar een - zoals zij dat noemt - ‘duurzame locatie’ te zoeken.  “Dat betekent dat we naar een evenemententerrein op zoek zijn waar we de hele logistiek van onder andere water en elektra niet telkens weer opnieuw hoeven aan te leggen en af te breken. Qua locatie gooit landgoed Prinsenhoeve hoge ogen, maar het is niet de enige plek waar we het liefst permanent neerstrijken. Het is één van de opties,” vertelt Anita Lussenburg.

Spannend
“Eén ding is zeker,” vervolgt ze. “Het wordt weer een prachtig en spannend evenement voor springruiters en menners. Zonder de veelal Brabantse springruiters tekort te willen doen, is de marathon op zaterdag wel het spectaculaire hoogtepunt van ons evenement. Overigens is mennen het onderdeel waarvoor wij de komende drie jaar namens de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie de Nederlandse Kampioenschappen mogen organiseren. Een waardering die we als een pluim ervaren. Naast de hippische wedstrijden zijn er ook shows en demonstraties. Zo komt zaterdag de Friezen Carrousel Phaidra een show verzorgen. Kortom, vermaak en sport gaan hand in hand op ons evenement.”FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief