Logo bredavandaag.nl
Gezelligheid Boschstraat Singelloop 2017
Gezelligheid Boschstraat Singelloop 2017 (Wijnand Nijs)

80.000 toeschouwers, bijna 18.000 deelnemers: Singelloop 2017 in foto's en video's

  Sport

BREDA - De Singelloop gemist of alles nog een keer herbeleven? Hier vind je een samenvatting.


Breda maakte zich afgelopen zondag op voor de jaarlijks terugkerende Singelloop. 17.721 lopers namen deel aan de hardloopwedstrijd. Om elf uur 's ochtends klonk het eerste startschot. Deelnemers aan de vijf kilometer vertrokken toen uit de startblokken. Deze afstand werd in 15 minuten en 39 seconden gewonnen door Stan Schipperen.

Na afloop van de vijf kilometer mochten de deelnemers van de tien kilometer beginnen. Met een tijd van 33 minuten en 10 seconden won Patrick de Vos deze afstand, waarin verreweg de meeste deelnemers van start gingen in drie verschillende startgroepen.

Om twee uur vertrokken de halve marathonlopers. Winnaar Edwin Kiptoo behaalde met een tijd van 1.00.42 minuut nét geen parcousrecord. Ook dit was een grote groep.

In de video hieronder zie je de koplopers van de halve marathon finishen.

Het aantal toeschouwers op de Grote Markt leek wat minder te zijn dan andere jaren. Dat kan volgens de organisatie komen doordat er dit jaar meer ruimte was gecreëerd. Er konden nu drie à vier rijen toeschouwers staan in plaats van twee. Daardoor oogt het meteen minder krap/druk. "Ik hoorde van toeschouwers dat het langs de route wel 'lekker' vol was. We schatten dat er tussen de 75- en 80-duizend mensen zijn komen kijken naar de hardlopers," zegt Flip Kitslaar, die de communicatie en pr van de Singelloop verzocht.

Ook waren er verschillende muziekgroepen die langs het parcours stonden om een aanmoedigend deuntje te spelen.

Volgens Kitslaar waren er dit jaar minder deelnemers dan vorig jaar. "We hadden stiekem wel gehoopt op meer deelnemers, maar we hadden het niet verwacht. Vorig jaar hadden we een recordaantal; daar kom je niet gemakkelijk overheen." Landelijk gezien daalt het aantal deelnemers aan hardloopwedstrijden sowieso. "Dat komt denk ik doordat er een grote wisselingen in het aanbod is, er vindt een versnippering plaats."

Het hoogtepunt van de dag waren misschien wel de brandweermannen die meeliepen. De groep mannen had een half jaar geoefend voor deze dag. Ze liepen de tien kilometer als groep uit in iets minder dan 1 uur en 10 minuten.

Er was er een aantal deelnemers die het vervelend vonden dat ze steeds werden ingehaald. Dit zou komen doordat deelnemers op verschillende tijden mochten starten. Het is lastig om dit te voorkomen zegt Kitslaar. "Het gebeurt ieder jaar wel dat deelnemers last hebben van de continue inhalende mede-lopers. Dat heeft te maken met het feit dat mensen zich van tevoren kunnen inschrijven en hun verwachte eindtijd kunnen aangeven. Als ze daarin niet eerlijk zijn, loopt het al mis. Er zijn ook veel mensen die zich in het weekend voor de Singelloop pas inschrijven, dan krijg je ook te maken met feit dat tijd niet meer klopt. Dit is alleen te voorkomen door het afschaffen van na-inschrijvingen, maar dat willen we absoluut niet," zegt Kitslaar. "Dan zouden we veel lopers teleurstellen."

Volgens Kitslaar is de Singelloop erg voorspoedig verlopen. "Er zijn natuurlijk altijd dingen die minder goed gaan dan gehoopt, maar we moeten nog gaan evalueren. Dinsdag hebben we de eerste evaluatie en over een aantal weken vindt er een grote, uitgebreidere evaluatie plaats."FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief