Logo bredavandaag.nl
Start NAC Street League 2017, donderdag 12 oktober.
Start NAC Street League 2017, donderdag 12 oktober. (Mura Kuijpers)

In NAC Street League scoor je ook zonder te schieten

  Sport

BREDA - Voor een dag veranderde P5 bij het NAC stadion donderdag in verschillende voetbalvelden. Joelende kinderen van verschillende basis- en middelbare scholen nemen het op het asfalt tegen elkaar op tijdens de start van de NAC Street League.


Iedere week is er vanaf vandaag een voetbalcompetitie op sportveldjes vlakbij de deelnemende scholen. “Er doen in totaal 1200 leerlingen aan mee, waarvan 600 actieve voetballers”, vertelt Sander van den Anker, coördinator Teamplay@NAC.

“Voor ons is het sociale aspect heel belangrijk. Dat doen we mede aan de hand van een magazine/werkboekje waar ook in de lessen aandacht aan besteed wordt”, zegt Van den Anker. “Met verschillende partijen werken we samen en verzorgen we vier workshops voor de leerlingen, over onder andere gezonde voeding, respect en social media.”

Het gaat om meer dan alleen het voetbal, maakt hij duidelijk. “Punten kunnen niet alleen verdiend worden met scoren, maar ook door andere zaken zoals respectvol met de tegenstander om te gaan en je tenue juist dragen.”

Dat past bij de filosofie van de club. “We hebben een maatschappelijke functie en de club wil daar ook aan bijdragen”, vertelt Van den Anker. Zo worden ook de NAC-spelers erbij betrokken. “Die worden bijvoorbeeld ingezet als scheidsrechter, of spreken de leerlingen een keer voor de wedstrijd toe.”

De basisschoolleerlingen spelen in gemengde teams die bij iedere wedstrijd veranderen. De middelbare scholieren hebben vier vrouwen- en vijf mannenteams. “Het vrouwenvoetbal is natuurlijk door het EK enorm aan het opkomen, en dat zien wij hier ook terug”, aldus Van den Anker. Al krijgen meisjes twee punten als ze scoren en jongens ‘gewoon’ 1. Lachend zegt hij: “Ja, dat is eigenlijk ook gewoon discriminatie.”

Meer foto'sFOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief