Afbeelding
Frans Vledder

75 jaar Sprint: Graven naar de geschiedenis

Sport

BREDA - Atletiekvereniging Sprint is in de donkere dagen van de Tweede Wereldoorlog opgericht, 14 november 1942. De eerste baantjes werden gelopen niet ver van de plek waar AV Sprint nu haar hypermoderne accommodatie heeft. Van een handjevol atleten groeide het clubje uit tot ’s lands grootste atletiekvereniging met zo’n 2.000 leden. Zaterdag 18 november besluit de vereniging het jubileumjaar met een groot feest voor leden en oud-leden.

Door Henk Ketelaar

De club is de grootste atletiekvereniging van Nederland, levert goede prestaties, kent een verenigingsleven met een hoge gezelligheidsgraad en is met haar vele verschillende sportieve activiteiten van grote sociale betekenis. Hoe anders was dat in de oorlogsjaren.

Wortels
In die tijd was het verboden een vereniging op te richten, daarom besloten de initiatiefnemers de moeder der sporten, atletiek dus, te gaan beoefenen onder de plu van schaatsvereniging De IJsvogels.

Naar verluidt werd gebruik gemaakt van de voormalige wielerbaan aan de Reeptiend en, in de jaren ’50, de sportvelden van NOAD. Deze club had toen een eigen ‘athletiekafdeeling’ waarvan de leden ook lid waren van AV Sprint. “Er is nog maar weinig geschreven over de historie van AV Sprint, maar daar wordt momenteel hard aan gewerkt”,  vertelt voorzitter Paul Alberts, die dit als een euvel ervaart.

Paradepaardje
Mede door de inzet van de vele vrijwilligers groeit en bloeit AV Sprint en daar is Alberts best trots op. “Naast baanatletiek, wegatletiek, recreatief lopen en wandelen hebben we  aangepast sporten en nordic walking.”

Het Aangepast Sporten - de specials - is voor hem het paradepaardje. “Als eerste vereniging in Breda zijn we ermee begonnen”, vertelt hij. “Het zijn ongeveer vijftig specials die met hun beperkingen kans zien atletiek te beoefenen. In deze tak van sport zijn we een landelijk trendsetter raadplegen andere verenigingen onze expertise. Dit jaar heeft onze discuswerpster, Ingrid van Kranen, nog meegedaan aan de Paralympics in Rio de Janeiro”, illustreert hij het succes.

Toekomstbestendig
“Sprint dient ook een sociaal-maatschappelijk belang”, merkt Paul Alberts op over de maatschappelijke meerwaarde van de club. “Veel leden doen hier hun vrienden en kennissen op of versterken hun sociale netwerk. Hele families zijn lid en treffen elkaar in ons clubhuis. Met onze kennis en middelen faciliteren wij verenigingen, zodat ze ook daar van hun sport kunnen genieten.”

Sprint heeft via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) mensen in dienst die zo de kans krijgen om weer op de reguliere arbeidsmarkt aan de slag te gaan. “Kortom, Sprint gaat met zijn tijd mee, is volop in beweging en toekomstbestendig.”