Matwé Middelkoop in actie tijdens Breda Future 2013. foto Christiaan Hol
Matwé Middelkoop in actie tijdens Breda Future 2013. foto Christiaan Hol

Tennistoernooi Breda Future mikt op 2019 én directeur Middelkoop

Sport

BREDA - De Bredase proftennisser Matwé Middelkoop is de gedroomde toernooidirecteur voor het Challenger proftoernooi dat de organisatie van Breda Future in 2019 wil houden. Of Middelkoop bij die editie ook daadwerkelijk al directeur is, hangt af van zijn tenniscarrière. “Zolang hij nog speelt, is het lastig te combineren”, weet de huidige organisator en toernooidirecteur Mike van Velzen.    

De Bredanaar, afgelopen twee jaar sportman van het jaar in Breda, is de laatste jaren succesvol als dubbelspeler. “En in die discipline kun je het lang volhouden”, stel Van Velzen.

Wie er ook aan het roer staat, duidelijk is wel dat tennistoernooi Breda Future editie 2018 overslaat. “Tijd is de beperkende factor geworden. Het duurde even voordat 2017 geëvalueerd was, we hadden een bestuurswisseling en we waren nog in gesprek met Markant, waar het toernooi zou moeten plaatsvinden. Daar is enthousiasme, maar waren ook nog wat vragen. Dat heeft tijd nodig, terwijl de aanmelding bij de internationale tennisbond wel moest. Vandaar dat we hebben gekozen om dit jaar over te slaan.”

Het toernooi werd tot op heden gespeeld op de banen van BLTV aan de Ruitersboslaan. De plannen om het toernooi om te vormen naar een Challenger zijn niet nieuw. In 2011 sprak toenmalig toernooidirecteur Marvin Smart al deze ambitie uit. Afgelopen jaar herhaalde Van Velzen dat.

Gedroomd directeur Matwé Middelkoop sprak al eens over opwaardering. “Het toernooi is zo ontzettend top geregeld dat het al de uitstraling heeft van een Challenger. Achter de schermen is dat natuurlijk een ander verhaal. Er zou veel veranderen, maar ik denk dat het toernooi die potentie wel heeft”, zei hij al in 2015

Middelkoop past met zijn profiel perfect in het plaatje van het toernooi. “Hij kent de wereld goed, kent Breda goed en heeft een fantastisch goed netwerk. Hij heeft aangegeven dat ook te willen, maar zolang hij speelt is dat niet te combineren. Hij heeft nu aangegeven dat hij helpt waar hij kan, van het benaderen van sponsors tot de kidsweek. Als hij in Nederland was de afgelopen jaren, dan was hij ook op het sportpark. Hij is echt een ambassadeur, die kan doorgroeien naar toernooidirecteur.”

De huidige organisatie heeft dit jaar nog wel wat werk te verzetten. Onder meer qua budget. “Voordeel is dat het al een stevig evenement is”, stelt Van Velzen. “Heel simpel gezegd moet vooral het prijzengeld omhoog. ATP-challengers beginnen bij 45.000 dollar, afgelopen jaar zaten we op 25.000 dollar aan totaal prijzengeld. De vraag die we ons moeten stellen is welke stap we gaan maken. Of gaan we wat groter, wat de wens van de ATP is.”

Nederland kent twee challengers: Den Haag en Alphen aan de Rijn. Breda zou de derde zijn. Komende tijd moet onder meer duidelijk worden wanneer het toernooi op de kalender zou kunnen worden ingepast. “Dat heeft te maken met de evenementenkalender van de stad, de internationale tenniskalender en de kalender van de vereniging. De tweede week van Roland Garros zou bijvoorbeeld kunnen, dan zijn veel spelers al in de buurt. En met de nieuwe internationale trein, ben je zo in Breda inderdaad.”