Bij HC Breda wordt met man en macht gewerkt aan de aanleg van een nieuw veld voor de Champions Trophy.
Bij HC Breda wordt met man en macht gewerkt aan de aanleg van een nieuw veld voor de Champions Trophy. (Wijnand Nijs)

HC Breda krijgt ‘supersonisch’ veld voor Champions Trophy

  Sport

BREDA - Zeven medewerkers van kunstgrasspecialist CSC zijn in de heerlijke lentezon bezig met de aanleg van het derde waterveld voor BH&HC Breda. Het is niet zo maar een veld dat wordt aangelegd. “Het is een supersonisch veld”, zegt Luc de Jager.


De Jager zegt het met een lach, maar met een serieuze boodschap. Want het veld dat de Stichting Sport en recreatie ‘De Baronie van Breda’ is wel degelijk van hoogstaande kwaliteit. “Voor de Champions Trophy.”

Als voorzitter legde hij met deze stichting al zes velden aan bij de hockeyclub aan de rand van het Mastbos. Maar dit veld - een Greenfield TX Elite - is dus wel een bijzondere. Ook al vanwege de timing en de snelle actie. “Nadat het bid door de gemeente Breda werd gewonnen vorig jaar moesten we snel schakelen.”

In december ging na een aanbestedingsprocedure de bestelling voor het veld eruit. En sinds half januari zijn de medewerkers van CSC aan de slag met de aanleg van het veld. Zoals deze dinsdag. De laatste enorme rol met kunstgras, afkomstig van Ten Cate, wordt uitgerold. Een medewerker trekt het tapijt handmatig op zijn plek.

Verder op het veld zijn de lijnen al gelegd. Een hoopje wit kunstgras ligt klaar voor de rest van het lijnenspel. Bijzonder aan deze mat, een waterveld, is ook wat er onder ligt. “Die onderlaag bestaat uit gerecycled materiaal, eerst gebroken en gemalen puin, daarover heen gemalen plastic.”

Op die manier kunnen ‘s wereld beste hockeyers tussen 23 juni en 1 juli hun wedstrijden onder de meest optimale omstandigheden afwerken. Om te zorgen dat iedereen de wedstrijden goed kan bekijken komen er aan alle zijdes tijdelijke tribunes. “Daar hebben we rekening mee gehouden. Zo plaatsen we het hekwerk nog niet, anders zou dat weer weggehaald moeten worden.

Voorheen lag op deze plaats een semi-waterveld. “Omdat dit een volledig waterveld is, moesten we alles vervangen, inclusief de plaatsing van de sproeiers”, vertelt De Jager.  Over iets meer dan twee weken wordt het veld officieel in gebruik genomen, op 6 mei. “En 1 mei leveren we het volgens planning op.”

De Champions Trophy is van 23 juni tot en met 1 juli in Breda, georganiseerd door de Bredase hoeckeyclubs en de gemeente Breda. Deelnemende landen zijn regerend wereldkampioen Australië, olympisch kampioen Argentinië, België, India, Pakistan Nederland, de Europees Kampioen van 2017.

Meer foto's     


 

DIGITALE KRANTEN

De krant
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief