Een kleurrijke impressie van de tweede etappe van de Eneco Tour 2015, met start en finish in Breda.
Een kleurrijke impressie van de tweede etappe van de Eneco Tour 2015, met start en finish in Breda. (Jörgen Janssens)

‘Vuelta onderdeel van Spaans jaar in Breda’

  Sport

BREDA - De mogelijke komst van de start van wielerwedstrijd de Vuelta - de Ronde van Spanje - naar Breda, moet aanleiding zijn voor een jaar dat in het teken staat van de band van Breda met Spanje.


Dat geeft verantwoordelijk wethouder Paul de Beer (D66) aan, daags nadat duidelijk werd dat de raad positief staat tegenover het garantstellen van 950.000 euro voor het halen van de wielerwedstrijd naar Breda in 2020. Wel vroeg de SP zich af of een deel van het geld te zijner tijd ook uit het sportbudget gehaald moet worden.      

Breda zet volgens De Beer duidelijk in op meer dan alleen het halen van een wielerwedstrijd naar de stad en regio. “Breda heeft wat met Spanje vanuit de historie, daarmee past dit bij Breda en bij het verhaal van Breda. Daarom willen we kijken of we het hele jaar Spaanse thema’s met elkaar kunnen verbinden.”

Voor die invulling moet ook het bedrijfsleven een rol spelen, zoals ook het bedrijfsleven financieel moet bijdragen. “Voor de zomer moet een vergelijkbaar bedrag beschikbaar komen”, aldus De Beer, die aangeeft dat dat ook kan in materiële zin. “Bijvoorbeeld een wegenbouwer die wegen geschikt maakt voor de koers, een side-event organiseert, of een zaal ter beschikking stelt.”

De komende maanden worden daarom spannend. “Ik heb mijn zorg uitgesproken dat dit nog niet zo hard loopt”, geeft de wethouder aan. Hij hoopt dat het bedrijfsleven zich meldt, want voor de zomer moet helder zijn of Brabant, Breda en de buurgemeenten de kandidaatstelling doorzetten. “Dan hopen we daarna op een positief antwoord. Dat zou betekenen dat we dan twee jaar de tijd hebben voor het organiseren van het themajaar.”

 

DIGITALE KRANTEN

De krant
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief