Mitchell van der Gaag bij zijn presentatie als trainer van NAC, 16 mei 2018.
Mitchell van der Gaag bij zijn presentatie als trainer van NAC, 16 mei 2018. (Foto: Ben van Oosterbosch)

Van der Gaag: 'Alles in het teken van winnen'

  Sport

BREDA - Mitchell van der Gaag is woensdagmiddag gepresenteerd als de nieuwe trainer van NAC Breda. De oefenmeester heeft duidelijk zin in zijn nieuwe avontuur. De doelstelling is duidelijk: beter presteren dan het vorige seizoen. "Bij mij staat alles in het teken van winnen."


De kersverse trainer oogt ontspannen tijdens de presentatie. Hij maakt een dolletje met de journalisten en gaat geen vraag uit de weg. “Ik ben ontzettend blij en trots dat ik hier mag werken”, vertelt Van der Gaag. “Als je aan NAC denkt, denk je gelijk aan die 20.000 supporters die hier elke thuiswedstrijd zitten. Dat is voetbal en daar doe je het uiteindelijk voor.”

‘Alles draait om winnen’
Eerder was Van der Gaag werkzaam in Portugal en op Cyprus. Daarna keerde hij terug naar Nederland om via FC Eindhoven uiteindelijk bij Excelsior te belanden. Daar haalde hij een zeer knappe twaalfde (2016/2017) en elfde (2017/2018) positie mee op de ranglijst. “Ik ben een trainer die heel graag wil winnen en van hard werken houdt”, legt hij uit. “Niet alleen voor mezelf, maar ook zeker voor mijn spelers. Het zal aan het begin wennen voor ze zijn. Bij mij staat alles in het teken van winnen.”

In maart van dit jaar gaf hij aan weg te willen bij Excelsior. Hij was op zoek naar een nieuwe uitdaging. Sydney FC en Heerenveen klopten op de deur en na de wedstrijd NAC – Heerenveen werden de Bredanaars ook heel concreet. Er werden intensieve gesprekken gevoerd. “Ik heb toen aangegeven bij Sydney dat er een andere club was die mij heel erg aansprak.” Uiteindelijk werd de beslissing snel genomen. “Je gaat er een week over nadenken en dan kom je tot de conclusie dat er wel heel veel plusjes waren bij NAC. Dan kom je snel tot elkaar.”

NAC heeft een samenwerkingsverband met Manchester City, maar het is nog niet duidelijk over welke spelers de trainer kan beschikken. “Het ideale scenario is dat je compleet bent op de eerste dag, maar de afgelopen twee jaar bij Excelsior had ik dertien man op het veld staan tijdens de eerste training”, vertelt hij. “Het belangrijkste is dat ze kwalitatief goed zijn, dan is het geen probleem als ze wat later instromen. Als je kijkt welke spelers hier al gespeeld hebben. Manu Garcia en Angeliño, dat zijn voetballers waar je voor naar het stadion komt.”

Avondje NAC
Van der Gaag weet prima waar het voor de NAC-supporters om draait. “In de documentaire van Sjoerd Mossou wordt het duidelijk wat NAC is en wat het Avondje NAC is”, aldus de trainer. “Het is duidelijk hoe men dat hier ervaart: het samenkomen, het met elkaar praten. Het enthousiasme hoort daar bij, maar ook het cynisme. Dat is emotie en voetbal is emotie.” Dat het wel eens wat negatiever is, is voor hem niet meer dan logisch.

Het wordt duidelijk dat Van der Gaag een echt voetbaldier is. “Vandaag is leuk. Je maakt kennis met iedereen, maar het liefst sta ik op het veld om uren te maken”, vertelt hij. “Nu gaan we met vakantie en ben je bezig met de samenstelling van de selectie, maar straks komt de eerste dag op de club. Daar gaat het uiteindelijk om.”