Samen in de Singelskate over de Bredase singels
Samen in de Singelskate over de Bredase singels

Samen in de Singelskate over de Bredase singels

Sport

BREDA - Ging singelzwemtocht of Singellooop, maar een Singelskate. Deze vrijdag staat de derde editie van Singelskate Breda op het programma, georganiseerd door de Bredase schaatsverenigingen. Al skeelerend trekt een grote groep over de singels van Breda.

De Singelskate Breda, oftewel SINBA, is georganiseerd door de schaatsverenigingen Ballangrud, De Striene en SSVB. “Het is voor ons belangrijk om met een leuke club mensen een gezellige tocht te hebben”, vertelt Danielle Frijters namens schaatsvereniging Ballangrud. “Op deze manier laten de schaatsverenigingen zich ook in de zomer zien.” Frijters benadrukt dat het vooral om plezier gaat. “Het is geen wedstrijd.”  

Er wordt dit jaar wel meer opkomst verwacht dan vorig jaar vertelt Frijters. “Vorig jaar hadden we maar vijftig deelnemers. Dit kwam door de slechte weersvoorspelling met veel regen. We verwachten dit jaar rond de honderd tot honderdvijftig deelnemers. In 2016 deden er ook honderdvijftig tot tweehonderd mensen mee. “Af en toe zie je wel mensen skeeleren in de stad, maar we hebben niet echt een idee of het echt leeft in de stad. Dat zullen we vrijdag merken.”

Het peloton start vrijdagavond om 19.30 vanuit het Valkenberg. De route van ongeveer twaalf kilometer trekt door Breda Oost en de (binnen)singels. Daarbij worden de skaters begeleid door een muziekbuggy. Rond 20.30 uur wordt de groep weer terug verwacht in het Valkenberg.

Blokkers regelen het verkeer zodat het peloton veilig en als een geheel gesloten groep de route aflegd. Daarnaast worden ze vergezeld van voorrijders en een bezembus. Iedereen die kan skeeleren kan meedoen aan het evenement. De organisatie benadrukt wel om gebruik te maken van een helm en beschermingsmiddelen voor knie, elleboog en pols.