Juul Verheem, Jan van Campenhout en Tim Doelman, samen met Paul Verloop op weg naar het WK in Barcelona.
Juul Verheem, Jan van Campenhout en Tim Doelman, samen met Paul Verloop op weg naar het WK in Barcelona. Wijnand Nijs

Bredase hockeyers op weg naar WK in Barcelona

Sport

BREDA - Tim Doelman, Juul Verheem, Jan van Campenhout en Paul Verloop hebben een paar dingen gemeen. Ze zijn fanatiek hockeyer, komen uit Breda en ze gaan als international eind juni naar het WK in Barcelona. Maar eerst nog twee oefeninterlands tegen Duitsland op het veld van Breda, woensdag en donderdag. Ze hebben er zin in, als spelers van Oranje 70+, want dat zijn ze.

En dat gaat er fanatiek aan toe. “We spelen complete wedstrijden, met de normale regels en normale speelduur en niet op wandeltempo”, geeft keeper Tim Doelman (73) aan. “Al die aandacht voor het wandelvoetbal, hartstikke leuk, maar dat is toch eigenlijk een teken dat je niet meer uit de voeten kunt”, geeft de ervaren hockeyer aan.

In het clubhuis van Breda vertellen drie van de vier over hun aanstaande hockeyavontuur én over het hockeyen als oudere hockeyer. Verheem (71), Van Campenhout (71) en Doelman hebben er zin in, evenals de voor dit gesprek verhinderde Verloop (73) en de eveneens Bredase teammanager Frans Vinju. “Vriendschappelijk? tegen de Duitsers? Ik dacht het niet”, zegt de keeper. Dat komt na afloop. Jules lacht: “De Duitsers zijn het gezelligste team.”

De Zestigplussers
De hockeyers zijn allemaal lid van Hockeyvereniging De Zestigplussers, sommigen naast hun lidmaatschap van Breda. “Die vereniging is ontstaan omdat je er bij verenigingen wel 60-plussers zijn, maar niet genoeg voor een heel team”, geeft Doelman aan. Die vereniging bestaat inmiddels bijna dertig jaar en heeft een paar honderd leden, waarmee elke twee weken onderlinge wedstrijden gespeeld worden bij een wisselende hockeyclub midden in het land.

Juul kwam kort voor zijn zestigste in aanraking met de 60+ vereniging. “Een teamgenoot kondigde aan dat hij twee weken weg was midden in het seizoen. Bleek dat hij naar een kampioenschap ging. Dat leek mij ook wel wat”, lacht hij. Na zijn zestigste verjaardag meldde hij zich aan.

Inmiddels spelen de heren al weer een aantal jaar mee, om de vijf jaar in een ander team. Want bij het bereiken van een vijf of nul in de leeftijd is het verplicht doorschuiven. “Want 70 of 75, dat verschil dat merk je toch wel”, geeft Juul aan. Jan: “Om het jaar hebben we een EK of een WK. Dat doen we zo vaak, omdat we het anders niet meer meemaken”, lacht hij.

Discussies
De selectie voor het wk is overigens een serieuze zaak. “39 spelers meldden zich aan voor de selectiewedstrijden.” Uiteindelijk beslist de coach. “Dat leidt net als bij de jeugd tot heftige discussies, alleen hebben wij geen ouders om te klagen”, lacht Doelman.

De spelers moeten voor de reisjes zelf in de buidel tasten. “We krijgen geen enkele bijdrage, ook niet van de hockeybond”, zegt Jan. “Ze zouden het best wel meer mogen omarmen, om ook aan te geven dat hockey een manier is om fit te blijven”, verwijst hij naar de campagne van het wandelvoetbal bij de KNVB.

Op het veld gaat het er fanatiek aan toe en dus allesbehalve op wandeltempo. “Maar daarna is er altijd de derde helft”, beaamt het drietal. Het fanatisme zit er bij de hockeyers ingebakken. “De meesten hebben ook op hoog niveau gehockeyd”, vertelt Jan, die samen met Jules voor het team van Breda speelde dat in ‘66 kampioen van het zuiden werd.

Oud-trainers
“Een enkele keer zit er een oud-international tussen, maar die hebben vaak versleten gewrichten door de vele trainingen op het destijds slechte kunstgras.”  Jules vult aan. “In ons team zitten zes oud-trainers.” Zo is hij zelf oud-trainer van Breda Dames 1 en van Push D1, met wie hij naar de hoofdklasse promoveerde. Doelman trainde heren 1 van Breda.  

Het WK in Barcelona wordt gespeeld van 20 tot 30 juni. De oefeninterlands tegen Duitsland op het nieuwe kunstgrasveld van Breda worden 23 en 24 mei gespeeld, respectievelijk om 15.30 en 12.30 uur.