Met vier hockeyers in het 70plus-team op het WK is Breda goed vertegenwoordigd.
Met vier hockeyers in het 70plus-team op het WK is Breda goed vertegenwoordigd. Foto: Frans Vinju

Blog: De Aussies, de scheids en de man of the match

Door: Wijnand Nijs Sport

BLOG - De vier Bredase hockeyers Tim Doelman, Juul Verheem, Jan van Campenhout en Paul Verloop en de Bredase teammanager Frans Vinju zijn in Barcelona voor het WK Hockey voor zeventigplussers. Voor BredaVandaag houden ze een blog bij. Vandaag: aflevering 4.

Dinsdag is de dag van de plaatsingswedstrijden in onze pool en Paul heeft zijn shirt weer terug. We gaan ons voorbereiden met een uitstekende lunch op Real Club de Polo op de wedstrijd tegen mede-koploper Engeland. Altijd een lastige tegenstander, omdat ze heel fysiek hockeyen en voor hun leeftijd erg fit zijn. Er heerst een beetje een duaal gevoel in de groep: gaan we vol voor de overwinning en ontlopen we Australië in de halve finale of is het ons om het even. Dat is het eigenlijk al te merken in de wedstrijd niet iedereen is niet 100 procent aanwezig. We worden eigenlijk lelijk weggespeeld, zeker de eerste drie kwarten. Het vierde kwart herstellen we ons enigszins en komen terug tot 2-1. Maar daarmee hebben we ons kruit wel verschoten.

's Avonds gaan we met een aantal spelers en trouwe supporters op Castelldelfels kijken naar de aanstaande tegenstander in de halve finale. Uiteindelijk wint Australië overtuigend van Duitsland. Op basis van het vertoonde spel liggen er voor ons wel mogelijkheden.

De dag voor de halve finale staat uitdrukkelijk rust voorgeschreven rust is rust en de meeste houden zich daar ook aan.

Slijtageslag

Donderdag is het al heel vroeg reveille. We spelen al om 9.00 uur. Het begin van de wedstrijd is voor ons. En we komen al snel op 1-0 via een rebound die Juul voortreffelijk binnenschiet. Tot dat moment komen de Aussies er eigenlijk niet aan te pas. Dat vindt klaarblijkelijk ook een van de scheidsrechters. En alhoewel de Australiërs zeker ook sterker worden, kunnen ons niet aan de indruk onttrekken aan dat hij - die scheidsrechter - hier en daar een stevig handje helpt.

De Australiërs maken gelijk en er ontstaat ontstaat een ware veldslag. De Aussies krijgen een strafbal en Tim etaleert zijn uitstekende vorm door die vakkundig te neutraliseren. Iedereen haalt het beste uit zichzelf, maar we beginnen langzaam de slijtageslag te verliezen. Een dekkingsfout resulteert in een 2-1-achterstand en die klap komen we niet meer te boven. We gaan 'va banque' spelen en moeten wat meer ruimte weggeven. Dit resulteert in nog wel een paar kansen, maar uiteindelijk loopt Australië uit naar een 4-1-overwinning.

Man of the match
Australië was sowieso een 'tough nut to crack', maar dat extra handje dat gaf achteraf toch wel de doorslag. Zaterdag dus om plaats 3 en 4 tegen onze Duitse vrienden die kansloos van Engeland hebben verloren. We kiezen een leuk plekje om onze wonden te likken en hier en daar wordt het eerste biertje genuttigd. De Australiërs hebben nog een verrassing voor ons in petto: We worden voor het heroïsche gevecht geëerd en Tim ontvangt een cap voor the Man of the Match. Na het wat betere hangwerk vertrekt iedereen naar de logies adressen om zich op te maken voor de traditionele dinner party! To be continued.