Afbeelding
Foto: Tour de Fransje

Bredaas 'Tour de Fransje' is mini-Tour in één dag

Door: Guus Arnouts Sport

BREDA - Aanstaande zondag, vlak voordat Froome, Thomas of toch Dumoulin het geel om de schouders mag hangen, strijkt het wielerevenement Tour de Fransje voor de eerste keer neer in Breda. Enkele honderden wielrenners leggen een variërend parcours af rondom Breda. 

De ronde propt eigenlijk drie weken Tour de France in één dag, legt Joost van Asch namens de organisatie uit. "Het idee ontstond vanuit koffiebar en fietsenwinkel Kamu, waar veel fietsfanaten samenkomen. Allemaal hadden ze wel trek in een wielerevenement in Breda, vooral om de liefde voor de sport te delen." 

Parcours
Het parcours beslaat zo'n 100 km en voert in een kringelend cirkeltje de grenzen van Breda. "Tijdens het parcours krijgen de deelnemers te maken met afwisselende mini-etappes. Er is een individuele tijdrit, een ploegentijdrit en zelfs een kasseienrit", vertelt Van Asch. Zelfs de hoogtefanaten kunnen hun hart ophalen, want in totaal beslaat Tour de Fransje zo'n 300 hoogtemeters. Veelal viaducten en bruggetjes. "De winnaars krijgen, natuurlijk, de bijpassende trui uitgereikt. We hebben tot nu toe al heel wat aanmeldingen, maar vanzelfsprekend gaan er straks geen duizenden wielrenners van start. Ook vanwege de veiligheid en: het moet wel een Tour de Fransje blijven natuurlijk." 

Aansluitend 
"We blijven amateurs met z'n allen. Toch zijn er enkele fietsgroepen die zeker voor het echie mee gaan rijden", gaat Van Asch verder. Aansluitend is er bij De Faam een barbecue met live muziek. "Als de échte tour aankomt hopen we weer terug te zijn, zo kunnen we met alle deelnemers en de hele wijk zien hoe de Tour dit jaar afloopt." De fietsers starten tussen 12:30 uur en 14:00 uur. "En het is nog mogelijk om jezelf aan te melden", aldus Van Asch.