Singelzwemtocht 2016
Singelzwemtocht 2016 Foto: Stadsfotograaf Breda

Schitterende zomer maar geen Singelzwemtocht

Door: Guus Arnouts Sport

BREDA - Wie in de singels kijkt, ziet hier en daar wat kroos, drek of wat blauwalg. Toch is dat niet de reden waarom de Singelzwemtocht aanstaande zondag niet doorgaat. Meerdere factoren luidden het voorlopige einde van een Bredaas evenement in. 

Volgens Peter Bruggink, oud-organisator en bestuurslid van Zwemvereniging SBC2000 is het animo binnen de organisatie zo ver gedaald dat de zwemtocht moest stoppen. "Jammer, want het was een vrij populair evenement. Mede door de steeds strengere eisen vanuit de gemeente was het organiseren bijna niet meer te doen." Zo eiste de gemeente om in plaats van twee watermetingen, acht watermetingen van tevoren te houden. "En die zijn vrij prijzig", aldus Bruggink. "Er was bovendien weinig steun vanuit Zwemvereniging SBC2000 om het evenement verder mee op te pakken." Ook gooiden een aantal sponsoren de handdoek in de ring. 

Te smal
Volgens Bruggink kon het evenement dan ook niet meer groeien. Zowel figuurlijk als letterlijk. "De brug bij de Haven is erg smal, daar paste niet iedereen tegelijk doorheen. Ook moesten we op den duur houden met de bootverhuur." De organisatie heeft volgens hem wel gezocht naar alternatieven maar die waren er niet of mochten niet baten. "We zijn maar met een kleine groep mensen. Dat geldt ook voor de mensen die meezwemmen; openwaterzwemmers op niveau zijn er niet veel." Tot slot was het evenement volgens Bruggink vooral een manier om SBC2000 bekend te maken onder Bredanaars, een soort publiciteitsstunt. "We gaven Bredase recreatiezwemmers de kans om de singels eens van een andere kant te bekijken. Voor nu kijken we naar de toekomst. Wie weet of er ooit nog een doorstart komt." 

Het evenement was goed voor enkele honderden deelnemers. In een Facebookbericht in april maakte de organisatie bekend dat de Singelzwemtocht dit jaar niet doorgaat. Opmerkelijk, want het evenement staat nog wel in de VVV-agenda. De zwemtocht ging in 2013 ook niet door, maar dit had met een te lage temperatuur te maken. 

Het evenement in betere tijden.