Foto: Pieter Buist / Facebook

Bredase vechtende (ex-)vuilnisman Pieter Buist knokt zich naar de 'grote jongens'

  Sport

BREDA - Zondag gingen enkele duizenden toeschouwers helemaal los in Almere toen MMA-vechter Pieter Buist zijn tegenstander vloerde. De Bredanaar werd daarmee wereldkampioen in de 'lichte gewichtsklasse' tot 70 kilo. Buist is nog altijd overdonderd. "De telefoon is echt roodgloeiend, man." 


Zelf beschrijft hij 'zijn' vechtsport als een mix van boksen, worstelen, taekwondo, judo en een hoop andere vechtsporten. "MMA is echt populair aan het worden. Ik speel nu wedstrijden in China, de Verenigde Staten. Ook in Nederland is de sport in opkomst, ik hoorde in de wandelgangen dat er volgend jaar misschien een groot boks-event naar Nederland komt." 

Laten staan
Toen hij won stormde al zijn fans de kooi binnen, naar eigen zeggen wel honderd man. "Echt bizar." Of Buist een sprankje geluk mee had, de finale werd immers binnen twee minuten beslist? "Nee. Geluk bestaat niet. Je kunt kansen alleen afdwingen, die kansen moet je pakken." Over dat afdwingen: "Weet je, ik heb hier zo hard voor getraind, vanaf m'n zesde al. Ik drink niet, ik gebruik geen drugs en leef supergezond. Ik ben altijd bezig met mijn sport, alles ervoor opgeofferd en train zelfs drie keer per dag. Maar voor deze erkenning doe ik het man, onbeschrijfelijk." 

Carrière
De overwinning is niet zijn eerste. Buist werd al eerder drie keer Europees kampioen. "Maar wereldkampioen, dat is toch echt de kroon op mijn werk en de stempel op mijn carrière." Die carrière deelde hij voorheen met zijn baantje als vuilnisman bij de gemeente Breda. Daar is hij mee moeten stoppen, nu hij bij de 'grote jongens' hoort. Met zijn wereldoverwinning krijgt hij namelijk een lucratief contract bij Bellator, de sportorganisatie die samen met UFC toonaangevend is in de MMA-wereld.

Ambassadeur
Dat betekent niet dat hij niets meer met Breda heeft. Integendeel. "Ik heb veel aan de stad, mijn vrienden, trainers en fans die er wonen en ook de gemeente te danken. Ze hebben me altijd gesteund toen ik nog als vuilnisman werkte. Er zijn nu gesprekken om mij misschien een rol als sportambassadeur van Breda te geven." En een shoutout naar god: "Die man daarboven moet ook bedankt worden natuurlijk." 

Guus Arnouts

FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief