Algemeen directeur Justin Goetzee treedt terug.
Algemeen directeur Justin Goetzee treedt terug. Foto: Wijnand Nijs

Emotionele Goetzee: 'Had graag nog poging gewaagd'

Door: Wijnand Nijs Sport

BREDA - Algemeen directeur Justin Goetzee neemt na 5,5 jaar met tranen in de ogen afscheid van 'zijn' club. "Ik stond in '87 op de tribune, ik weet nog precies waar. Daarom hakt dit er ook zo in."

Goetzee geeft vrijdagmiddag toelichting op zijn besluit om zich solidair te verklaren aan zijn directiecollega Hans Smulders. De technisch verantwoordelijke kreeg donderdagavond te horen dat de aandeelhouders geen vertrouwen meer in hem hadden.

Kritiek
Tot grote teleurstelling van Goetzee. Hij had gehoopt dat de aandeelhouders de technisch directeur nog de kans hadden gegeven. "Ik snap de dynamiek rond NAC. Dat we de competitie slecht zijn gestart, dat zie ik. Dat er kritiek en discussie is, snap ik. Ik had gehoopt dat we elkaar nog eens diep in de ogen hadden gekeken. Dat zat er niet in."

Dus moest Smulders het veld ruimen. Die beslissing van de aandeelhouders donderdagavond, die over het aanstellen en ontslaan van de directie gaan, kwam niet onverwacht. "Je voelt dat aankomen. Dan denk je ook, wat doet dat met mij, wat vind ik daarvan. Je voelt dat de situatie broos is, dat er bijna niks mogelijk is. Ik had gehoopt dat we niet bij de eerste storm weer iemand zouden slachtofferen."

De boodschap van Goetzee dat hij bij ontslag van Smulders ook zou opstappen was voor de aandeelhouders een verrassing. "Dat denk ik wel. Het was niet nodig, zeiden ze."

Emotioneel
Goetzee vertelt zijn verhaal rustig en duidelijk, maar niet onbewogen. "Ik neem deze beslissing op gevoel. Dit raakt me. Ik heb het idee dat we in het zicht van de finish stranden. Dat ik emotioneel ben, dat zegt alles over wie ik ben. Ik heb de afgelopen nachten twee keer drie uur geslapen."

Zijn boodschap: "Ik ben het er niet mee eens. Kan me er niet in vinden. Ik heb Hans veel goede dingen zien doen. Hij heeft een topsportklimaat neergezet, ook spelers verkocht waarvan niemand dat dat zou kunnen. We hadden een financiƫle basis waarbij we eindelijk weer aan voetbal konden denken. Ook meer konden besteden aan spelers."


Doorslag
Wat gaf voor Goetzee de doorslag om op te stappen? "Ik voel me ook verantwoordelijk. Je staat ook voor je collega. We (Goetzee en Hans Smulders, red) deden dit samen. Daar had ik grenzeloos vertrouwen in. Waarop ik dat baseer? Op hoe anderen op hem reageren. Mitchell (Van der Gaag) komt voor hem, ik zie hoe City op hem reageert. Ik heb gezien hoe lastig het is om spelers aan je te binden. We moeten het hebben van City en van transfervrije spelers. We hebben wel meer budget, maar niet om afkoopsommen te betalen. We hebben geprobeerd korte, midden en lange termijn te verenigen. Dat is lastig."

Wat ook meespeelde in zijn beslissing: "Ik zit hier al 5,5 jaar. Dan vraag je jezelf af of je nog een keer in de storm wilt gaan staan. Je kijkt of je nog de goede man op de goede plek bent. Wil ik nog een keer crisismanager zijn? Mijn karakter speelt hierin een rol. Dit raakt mij, maakt me kwetsbaar. Het emmertje is overgelopen"

Het was geen lichte beslissing, geeft hij aan, verwijzend naar zijn karakter. "Ik kan moeilijk genieten. Na de promotie was het meteen door. Maar ik heb nog nooit zo'n leuke baan gehad als hier."

Goed achterlaten
Vooralsnog blijft hij aan. "Ik voel de verplichting het goed achter te laten. Ik voel vertrouwen binnen de organisatie. De druk is nu even weg. Hoe lang ik dit kan doen? Geen idee, zeg het maar."