Erik Martens doet zondag mee aan de Veertig van Breda.
Erik Martens doet zondag mee aan de Veertig van Breda.

'Geen eindschot zo mooi als je van de Halstraat de Grote Markt op komt'

Door: Wijnand Nijs Sport

BREDA - Als er zondag tijdens de Singelloop een grote rode vlek voor je ogen verschijnt, dan is dat niet ernstig in dit geval. Dan zijn het waarschijnlijk de 74 lopers die in hun rode shirt de Veertig van Breda lopen. Erik Martens is een van hen.

Het is zijn eerste 40 van Breda. “Het idee om aan de 40 van Breda mee te doen, is ontstaan in mijn loopgroep A1 bij Sprint. Suus Theuws en Stijn Belt zijn de drijvende krachten achter ‘De 40’”, vertelt Martens. “Zij verdienen alle credits. Zij hebben mij en vele andere lopers zo gek gekregen om mee te doen. Dus lopen we met elkaar zondag alle afstanden van de Singelloop: 5, 10, 21 en 4 km Familieloop.”

Martens is een ervaren loper. Dertien marathons en zo’n 35 halve marathons heeft hij in de benen. “Daarbij probeerde ik natuurlijk altijd om zo hard mogelijk te lopen. Bij ‘De 40’ telt niet zozeer de sportieve prestatie, als wel het geld dat we met dat hollen ophalen.”


40.000 euro
Het streven is om met elkaar 40.000 euro op te halen. “We liggen goed op schema, maar bijdragen blijven natuurlijk welkom.” Dat geld gaat deels naar de stichting Driving Nurses, die hulp biedt aan jonge moeders in Afrika, en de stichting Ushersyndroom (erfelijke progressieve blind- én doofheid bij kinderen). “Dat zijn ideële doelen waarmee iedere loper zich van harte kan identificeren. De spierpijn van vier wedstrijden achter elkaar heb ik er graag voor over. Dat geldt voor alle 74 deelnemers aan de 40 van Breda, lijkt me.”

Waar de Bredase loper normaal altijd het klokje goed in de gaten houdt, geldt zondag het uitlopen, of, zoals hij het zegt: “Het inhaleren van de sfeer en het genieten van een gezamenlijke prestatie. Het is fijn om dat in mijn thuisstad te doen. De ambiance is nergens zo bijzonder en fijn als in Breda.”

Eindschot
Martens heeft vergelijkingsmateriaal. “Ik ben onder meer gefinisht in Central Park, NY en in het Atheense Olympisch Stadion, maar geen eindschot is zo mooi als wanneer je de Halstraat voor de laatste keer oprent en voor je de Grote Markt ziet opdoemen. Waarom ik meedoe aan ‘De 40’? Laat ik mijn held Johan Cruyff aanhalen: “Als je iets voor een ander kunt doen, dan moet je dat doen”. Lijkt me logisch.”