Jonge toeschouwers vieren hun eigen feestje in de Boschstraat.
Jonge toeschouwers vieren hun eigen feestje in de Boschstraat. (Foto: Wijnand Nijs)
foto's

Singelloop in 13 momenten

  Sport

BREDA - 18.885 deelnemers aan de Bredase Singelloop, een veelvoud aan toeschouwers. Dat zijn duizenden verhalen. Eerste deelnames, 33e deelnames, deelnames voor goede doelen of deelnames in rare pakjes. We pikken er 13 momenten uit.


De veertig van Breda

Een groep van meer dan zeventig deelnemers loopt alle afstanden van de Singelloop, zestig haalden van alle afstanden de eindstreep. Ze zamelden daarmee meer dan 35-duizend euro in voor twee goede doelen: Driving Nurses, dat hulp biedt aan jonge moeders in Afrika, en de stichting Ushersyndroom (erfelijke progressieve blind- én doofheid bij kinderen). Hier staan ze op het bordes van de Rabobank aan het Kloosterplein.

160 keer NAC

NAC en de Singelloop zijn altijd al met elkaar verbonden geweest. Er zijn jaren geweest dat de selectie vrolijk meeliep. Dat zit er tegenwoordig niet meer in. Maar de jeugdelftallen lopen probleemloos mee. Meer dan 160 talentjes hobbelden over de kinderkopjes over de finish.

De jeugd

De jeugd heeft de toekomst. In de Singelloop niet alleen jeugdige deelnemers in de familieloop, maar ook in de vijf en tien kilometer. Soms ook nog eens heel snel. Zoals jong talent Niels Laros op de vijf kilometer.

De winnaars

Bij wedstrijden horen winnaars. Zoals Mels Lambregts bij de mannen op de tien kilometer. De jonge Roosendaler van THOR ging uitgelaten over de streep. Zo vierden veel mensen hun feestje. Niet omdat ze op het podium kwamen, maar omdat ze voor het eerst finishten of omdat ze sneller waren dan ooit tevoren.

Publiek (1)

Als je als recreant - en dat zijn de meesten - meedoet aan de Singelloop is het fijn als je af en toe een steuntje in de rug krijgt van het publiek. Dat staat soms rijen dik langs het parcours. Zoals bij Café de Beyerd in de Boschstraat. Daar daalt het geklater van het applaus als een warme deken over de lopers.

Publiek (2)

Twee jonge toeschouwers vieren in de Boschstraat hun eigen feestje. Met een bord 'Je bent er bijna' in de hand lezen ze de namen op de borstnummers van de deelnemers, om die vervolgens enthousiast uit te schreeuwen. "Kom op Jos!" Om vrolijk van te worden.

Muziek

35 officiële muzieklocaties langs het parcours en nog diverse spontane sfeerlocaties. Zoals deze vaste bij de Beyerd. Van alles schalt er door de Boschstraat. 'Penny Lane' is er voor de bierdrinkende toeschouwers én voor de lopers, die op de maat voorbij komen.

De kopgroep

De halve marathon is al jarenlang het speelveld van Afrikaanse toppers in spé. Ook dit jaar weer. De exotische namen uit Kenia, Eritrea en Ethiopië domineren de topzes. Tesfay uit Eritrea is de snelste.

De oversteek

Op verschillende plaatsen mag het publiek zo nu en dan het parcours kruisen. Zoals hier op de hoek van de Grote Markt en de Halstraat. Niet alleen het publiek, maar ook de serveersters moeten soms met een bordje lekkers naar de overkant. Dat doen ze onverstoorbaar.

Elvis

It's now or never moet deze man hebben gedacht. Als Elvis over de Bredase straten tijdens de Singelloop van 2018. Microfoon in de hand en met een big smile ging hij over de rode loper op de Grote Markt. O yeah.

Familie

De familieloop is bij uitstek het moment om met de hele familie in actie te komen. Maar niet iedereen wacht daarop. Zoals deze deelneemster, die haar kroost uit het publiek heeft geplukt en op die manier haar kinderen en haarzelf een bijzondere finish schenkt.

De burgemeester

Trainingsuurtjes aan het vroege begin van een werkdag of tussen twee afspraken in. Het bleek voor burgemeester Paul Depla genoeg voor de halve marathon. Na 1.54.08 kwam hij over de streep.

Team Bram

Een mooi moment bijna aan het eind van de halve marathon. Bram, die lijdt aan de de ziekte van Pompe, krijgt een eigen startnummer en mag samen met zijn moeder de laatste meters afleggen. Daarmee krijgt haar eerste halve marathon een emotioneel einde. Samen met de andere lopers van Team Bram zamelt ze meer dan 27.000 euro in voor onderzoek naar deze vreselijke spierziekte.   FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief