Het NAC Museum tijdens de opening drie jaar geleden
Het NAC Museum tijdens de opening drie jaar geleden (Foto: Wijnand Nijs)

NAC Museum roept hulp fans in tegen hitte

  Sport


BREDA - Het NAC Museum is een crowdfundingsactie gestart voor een nieuw klimaatbeheersingssysteem. Door de oplopende temperaturen in de zomer lopen de museumstukken gevaar. Er is al 2500 euro binnengehaald van de benodigde 15.000 euro.


Het NAC Museum heeft altijd al last van de warmte, maar de afgelopen warme zomer gaf de doorslag, vertelt secretaris John de Leeuw. “Het was zo warm, dat de temperatuur in het museum de veertig graden aantikte. Voor de bezoekers is dat natuurlijk warm, maar de collectie kan er ook niet tegen. Er liggen stukken in het museum van meer dan honderd jaar oud, die zijn zo broos dat die door de hoge temperaturen kapot kunnen gaan. Dat zou zonde zijn, want die zijn niet te vervangen.”

Het museum ontvangt geld van de entree, donateurs die jaarlijks een bijdrage doen en enkele sponsors waarmee ze het museum draaiende kunnen houden. “Maar voor zo’n grote uitgave hebben we niet genoeg geld”, legt De Leeuw uit.

Overwinningen
Daarom zijn de fans een crowdfundingsactie gestart. De Leeuw heeft er alle vertrouwen er voldoende donaties van supporters binnenkomen. Wat volgens De Leeuw zou kunnen helpen, zijn overwinningen van NAC. “Een positieve sfeer hebben we nodig. Nu maar hopen dan NAC gaat winnen”, lacht hij.

FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief