NAC speelt 2-2 tegen Willem II.
NAC speelt 2-2 tegen Willem II. (Foto: Peter Visser)

Stichting Vak G: ‘Niet het hele verhaal wordt verteld’

  Sport

BREDA - Dat de relschoppers van NAC aangepakt moeten, daar is iedereen het over eens. Maar de manier waarop en de weg er naartoe is volgens Stichting Vak G en Geert van Poppel, voorzitter van de Clubraad van NAC, niet in zijn geheel verteld.


Stichting Vak G schrijft op haar Facebook dat de politie, net als bij de finale play-offs wedstrijd tegen NEC in 2017, volgens de supportersclub ‘aan de verkeerde kant van het hek’ zou staan. De Willem II-supporters zouden daar volgens het bericht gretig gebruik van hebben gemaakt door rotzooi te trappen. Stichting Vak G vraagt zich af waarom er daar überhaupt supporters van Willem II stonden, hoe zij aan projectielen kwamen waaronder vuurwerk en zelfs een brandblusser. "Waarom wordt er continu over de NAC fans gesproken maar niet over de Willem II'ers die juist wel heel duidelijk voor de confrontatie gingen?" Stichting Vak G wil hierover dan ook met burgemeester Depla rond de tafel.

Reëel verhaal
Van Poppel heeft zich bij laten praten door verschillende personen binnen NAC. “Het is een reëel verhaal vanuit Vak G dat het geweld stevig afkeurt, maar ook oproept om het hele verhaal boven water te krijgen.” Hij heeft er vertrouwen in dat dat gebeurt. “Ook omdat de lokale driehoek politie, burgemeester en het OM de beelden zeker zullen zien.” Stichting Vak G vindt dat met de acties de lokale driehoek heeft gefaald doordat het een onveilige situatie werd. 

Vak G is stellig in het Facebookbericht over hoe het zo uit de hand heeft kunnen lopen: "Wij vinden dat NAC en de politie de taak hebben om iedereen een veilige uittocht uit het stadion te bieden. Dat doe je niet door de uitpartij de mogelijkheid te bieden bij het enige hek te komen die beide supportersgroepen scheidt op het moment dat iedereen het stadion wil verlaten. Of allerlei voorwerpen te laten gooien. Sommige mensen lopen weg, anderen voelen zich geprovoceerd en gooien terug. Dat zal nooit veranderen en wat ons betreft is dat een gegeven."

Gebroederlijk
Volgens Van Poppel moet ook verder dan dit incident gekeken worden. "NAC is juist voorloper in normalisatie waarbij getracht wordt zonder combiregelingen wedstrijden te bezoeken en uit- en thuissupporters samen vooraf gebroederlijk een biertje drinken." Neem de beelden van voor de wedstrijd van NAC tegen AZ en De Graafschap, gaat hij verder. "Daar zie je supporters van beide kampen het gezellig met elkaar hebben. Zo hoort het te zijn en zo gaat het ook vrijwel altijd.” Van Poppel geeft aan dat hij de burgemeester per brief uitnodigt voor een gesprek. “Ik wil graag vanuit de Clubraad met de partijen rond de tafel, zeker met het oog op de toekomst. Ik wil bewust die dialoog opzoeken; NAC - Willem II is niet de enige wedstrijd die nog op het programma staat.”

Verbazing
Een woordvoerder van de politie benadrukt nogmaals dat er zover bekend geen Willem II-supporters zijn aangehouden. “Het is triest dat er een hek tussen de supporters moet, nog triester dat er politie aan te pas moet komen en het is al helemaal triest dat er gevochten wordt.” Volgens de woordvoerder was het vooral de hevigheid van het de rellen. “Het gaat al heel lang goed bij NAC en toch vinden die rellen tegen onze mensen plaats. Een negatieve uitschieter die de nodige vraagtekens oproept, waarom het ineens fout liep.”

Guus Arnouts


FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief