De huldiging van NAC op P5.
De huldiging van NAC op P5. (Foto: Peter Visser)

NAC: Van Europa tot Emmen in tien jaar en tien trainers

  Sport

BREDA - Tien jaar lang NAC. Dat is tien jaar lang nooit een saai moment. Als je denkt dat het lekker gaat, dan weet je dat rampspoed of verrassingen nooit ver kunnen zijn. Een duik in het recente verleden ter gelegenheid van tien jaar BredaVandaag.


De trainers - 'Wij hebben John en Gert!'

NAC en trainers. Het is nogal een rijtje. In tien jaar tijd heeft NAC tien trainers korte of lange tijd aan het roer. Clubiconen en buiten- staanders wisselen elkaar af. Maaskant begint in 2008. Het is het seizoen 2010-2011 als hij plots op 21 augustus naar Polen vertrekt om hoofdcoach te worden bij Wislaw Krakow. John Karelse en Gert Aandewiel worden aangesteld als interim-duo. Dat pakt verras- send goed uit. Het spreekkoor 'Who the fuck is Robert Maaskant, wij hebben John en Gert' klinkt door de stadions. NAC klimt even naar de zesde plaats op de ranglijst, maar eindigt uiteindelijk als dertiende.

Het seizoen daaropvolgend is het geluk van Karelse op. De oefen- meester wordt op 23 oktober 2011 ontslagen. Keeper Karelse wordt opgevolgd door oud-speler Gudelj, na een maandje interimwerk van Adrie Bogers. Op Gudelj volgt interim-coach Hellemons, waarna Maaskant terugkeert. Minder succesvol dan hij had gewenst. Maaskant degradeert.


Het laatste rondje van Stijn Vreven

In het rijtje trainers is Stijn Vreven misschien wel een van de kleur- rijkste trainers in Bredase dienst. Zijn aanstelling is een verrassing. Hij krijgt anderhalf jaar de tijd om te promoveren met de club, tijd die hij niet nodig heeft. Vreven is een attractie langs de zijlijn. Hij coacht, springt, sprint en wordt weggestuurd wegens commentaar op de scheids. De Belg kan niet tegen onrecht en uit dat vaak explosief.

NAC handhaaft zich. Tegen Heerenveen verzekert de club zich van minimaal nog een jaar eredivisie. Voor Vreven is dit het moment: hij heeft nog geen nieuw contract en krijgt dat ook niet. Hij regisseert zijn eigen afscheid en loopt zijn afscheidsronde. Hij klapt, zwaait en maakt een diepe buiging, terwijl het stadion zijn naam scandeert. Het is zijn afscheid, legt hij even later uit.

Europa - Het Spaanse avontuur
In het seizoen 2008/2009 presteert NAC zo goed dat het mag deelnemen aan de Europa League. In de eerste twee rondes wordt vrij eenvoudig afgerekend met Gandzasar Kapan en Polonia Warschau. Dan begint het echte werk pas, want in de play-offs voor een plek in de poulefase wacht Villarreal, een Spaanse subtopper.

De thuiswedstrijd eindigt in een verliespartij, ondanks een goal van Tyrone Loran wordt het 1-3. Uit is NAC volstrekt kansloos: 6-1. Voor de supporters is het een groot avontuur. Zo kust toenmalig directeur Theo Mommers de billen van een fan en slaat bij Spaanse uitbaters de paniek toe als blijkt dat die gekke Bredanaars wel heel veel bier drinken.

NAC gaat (weer eens) net niet failliet


foto Peter Visser
foto Peter Visser

Het is het voorjaar van 2011 als NAC weer eens flink in de finan- cie¨le problemen zit. Sponsoren besluiten garant te staan voor
1,7 miljoen euro, supporters moeten nog eens 400.000 euro ophalen. Onder de noemer 'Red NAC', met als slogan 'NAC heeft jouw hart nodig', gaan de supporters aan de slag. Vestigingen van McDonald's bieden een speciaal Big NAC Menu, de Sligro verkoopt speciale paaseieren en de spelers staan achter de bar in de Bredase horeca.

Hoogtepunt van de inzamelingsactie is het geel-zwarte huis bij het stadion, van waaruit prominente NAC-supporters 72 uur non-stop radio te maken. Uiteindelijk stopt de teller bij 360.622,22 euro. De club is wederom gered. NAC-directeur Ed Busselaar noemt het uniek en 'hartverwarmend om te zien hoe de supporters hun betrokkenheid tonen.'

Geen degradatie... De geboorte van De Messi van Breda

foto Peter Visser
Het is 5 mei 2013 als NAC en Roda JC een belangrijke wedstrijd spelen. NAC kan zich veilig spelen als het wint. Dat geldt ook voor de tegenstander.

Na vijftig minuten voetbal lijkt NAC op weg naar nog twee lastige wedstrijden. Roda leidt met 1-3. Dan is het publiek in het Rat Verlegh Stadion getuige van een heus voetbal- wonder: De geboorte van De Messi van Breda. Anthony Lurling maakt zich in de overige veertig minuten onsterfe- lijk. Eigenhandig demonteert de kleine aanvaller de verde- diging van de tegenstander. Hij strooit met assists, pegelt de bal vanaf 25 meter in de kruising en lobt ook nog kinderlijk eenvoudig de bal over de Roda-doelman. Als ze de kans hadden gehad, hadden alle 19.000 supporters die zonnige middag de matchwinner een hand willen geven.

Het seizoen daarna botert het niet tussen Lurling en trainer Gudelj. 'Messi' vertrekt. Na het afsluiten van zijn carrie`re in Den Bosch speelt hij nog een afscheidswed- strijd in het Rat Verlegh. Zoals het hoort bij een 'Messi'.

Toch degradatie - Dramatische middag tegen Roda JC


foto Peter Visser

In het seizoen 2014/2015 staat NAC op een zeventiende plaats. Aan de nacompetitie is geen ontkomen meer. Het is de laatste strohalm. In de eerste ronde gaat VVV Venlo er wel aan. Daarna wacht Roda JC. In Limburg wint NAC met 0-1. Er lijkt geen vuiltje aan de lucht. Het tegendeel is waar. NAC gaat na verlenging onderuit en degradeert. Huilende spelers, trainers en supporters. In de spelerstunnel staat de leiding met tranen in de ogen. Dit gaat banen kosten, weet iedereen. Buiten het stadion breken rellen uit. "Iedere degradatie doet e´cht zeer, maar deze deed me persoonlijk minder dan die in 98/99", zegt Levien den Boer van B-Side Rats. "Na zo'n lange periode wanbeleid verdiende NAC het haast om te degraderen." Toch komt de klap aan. "Dat je nu minimaal een jaar Jupiler League moet gaan spelen. Dat gevoel zal nooit wennen, hoe vaak NAC ook nog degradeert."

De promotie


foto Peter Visser

NAC gaat aan het eind van seizoen 2016-2017 als nummer vijf van de ranglijst de play-offs in. Niemand durft hardop uit te spreken dat de club gaat promoveren. "Maar na de tweede helft tegen FC Oss wisten wij dat het mogelijk was", vertelt Cyriel Dessers, die in topvorm was tijdens de beslissende wedstrijden. Als hij terugdenkt aan de promotie is er e´e´n woord dat direct in hem opkomt: samen. "En dat is een enorm voetbalcliche´, maar het is wel zo." Rond de 70e minuut van de thuiswedstrijd tegen N.E.C. voelt het publiek dat het team alle steun kan gebruiken.

Een orkaan van geluid gaat door het stadion en dan scoort Dessers het enige doelpunt. "Je kon alleen maar doorgaan die wedstrijd." Een paar dagen later in Nijmegen staat NAC na een uur met 1-2 voor en staat N.E.C met tien man. "Op dat moment weet je: we zijn er." Terwijl heel Breda dronken is en van links naar rechts gaat, drinkt Dessers nog geen biertje onderweg naar de huldiging op P5. "Ik wilde het voor de volle honderd procent meemaken." Uiteindelijk vertrekt hij naar FC Utrecht. "Natuurlijk was het lastig om Breda achter te laten, maar als je op zo'n manier mag vertrekken is dat ook heel mooi."

De toekomst
En nu? NAC zit na het ontslag van technisch directeur Hans Smulders en het aangekondigde afscheid van algemeen directeur Justin Goetzee in de volgende crisis. Geheel volgens de clublogica. En zaterdag wacht Heracles tijdens een ongetwijfeld kolkend Avondje NAC. 

FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief