Kees Kuijs, staand, tweede van rechts.
Kees Kuijs, staand, tweede van rechts. (Foto: Archief NAC)

Clubhelden NAC centraal tijdens nieuw ‘NAC-legend of the Match’

  Sport

BREDA - NAC gaat zijn clubhelden eren. Tijdens twee wedstrijden in het seizoen zullen voortaan markante en bijzondere spelers centraal staan als een eerbetoon of ‘tribute’ aan de NAC-legendes. Aanstaande wedstrijd tegen Heracles start het initiatief: dan is oud-linksback Kees Kuijs ‘NAC-legend of the Match’.


Het initiatief is voortgekomen uit de drang om clubhelden te eren en het clubgevoel dermate te versterken, vertelt organisator Richard Sommen die samen met journalist Ronald Sträter verantwoordelijk is voor de actie. “De gedachte ontstond vanuit de vele cijfers en data die wij beschikbaar hebben uit het NAC Museum.”

Belangrijk voor de club
De clubhelden worden gekozen op basis van harde cijfers, vertelt Sommen. Zo speelde Kuijs in totaal ruim  3870 minuten, waarvan de meeste als speler van NAC. “Kuijs is naast NAC-speler ook recordinternational bij het Nederlands elftal en in 1999 kreeg hij een plek in het Het Oranje van de Eeuw, samengesteld door Johan Cruijff.” Tijdens de wedstrijd aanstaande zaterdag wordt Kuijs dan ook op vele manieren geëerd. “Onder andere met een groot spandoek en banner, stadionspeaker Annie van Hooijdonk doet een woordje, er staat een verhaal in De Klok en Kuijs krijgt als eregast een speciale oorkonde.”

Anderen
De reden waarom Sommen start met de ‘NAC-legend of the Match’ heeft naar eigen zeggen niets te maken met het dal waarin NAC zich nu bevindt. “Wij vonden het gewoon tijd om dit te doen, het heeft verder geen speciale betekenis. Behalve dat we clubiconen die er nog zijn twee keer willen bedanken.” En dat hoeven volgens hem niet per se enkele spelers zijn. “Ook de voorhoede van een bepaald seizoen kan in de spotlights komen te staan. Of een icoon als Bob Latchford, de Engelse speler die na een half seizoen eigenlijk niet weg wilde bij NAC.”

Guus Arnouts


FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief