Foto: Ankie Nederlof

Chinees schaatsteam traint op Bredase ijsbaan

  Sport

BREDA - Een heel Chinees schaatsteam op de Bredase ijsbaan? Dat zie je niet iedere dag. Schaatscoach Rutger Tijssen coacht tot en met december junioren uit China op de Bredase ijsbaan in de kader van het ‘crossover project’. “Misschien zitten hier wel de kampioenen tussen voor de Olympische Spelen van 2022.”


Maar waarom Breda? Volgens Tijssen een logische keuze. “In Nederland heerst natuurlijk een echte schaatscultuur”, zegt hij. “En de Bredase ijsbaan is de ideale baan om te leren schaatsen. Je hebt hier namelijk te maken met wisselende omstandigheden van het ijs en de baan. Als het bijvoorbeeld buiten regent, heeft dat invloed op de ijskwaliteit.” Door te oefenen in een open hal leren de Chinezen om te gaan met verschillende baansituaties. “En dat is goed voor een brede basis”, aldus Tijssen.

Crossover project
Het crossover project is een programma waarbij sporters in verschillende sporten meedoen, om zo te onderzoeken waar hun talenten liggen. “Mijn team bestaat uit schaatsers die onder andere uit het inline skaten en shorttrack komen. En daar zitten echte talenten tussen”, vertelt Tijssen.

Communicatie
Om te communiceren met de Chinezen moet Tijssen handen en voeten gebruiken. “Ik spreek geen Chinees, en zij geen Nederlands”, vertelt hij. “Ik moet dus veel geduld hebben. Daardoor duurt het soms wel twee weken voordat ze iets helemaal door hebben, in plaats van dat ze het gelijk verstaan.” Door dingen te tekenen, uit te beelden of te laten voelen traint hij de talenten. “Ik ben er achter gekomen dat je met non-verbale communicatie een heel eind komt”, lacht de coach

Kennismaken
Tijssen is nu tijdens de trainingen vooral bezig met inventariseren van zijn team. “Tijdens de zware training van vandaag zag ik er al een aantal tussenuit vallen, of juist een paar die kunnen doorschuiven naar een hogere groep”, vertelt hij. “Het is nu nog een beetje zoeken, maar mijn doel is om ze in gelijkwaardige groepen te verdelen, dus sprinters bij elkaar en lange afstandsspecialisten bij elkaar.”

De Chinese schaatsers verblijven in een hotel vlakbij het Mastbos, waar ze ook fietsen en trainen. Tot en met december blijven ze in Breda, daarna vertrekken ze naar Canada om hun training te vervolgen.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief