Welke hobbels liggen er op de weg voor de technische mannen van NAC, op zoek naar versterkingen.
Welke hobbels liggen er op de weg voor de technische mannen van NAC, op zoek naar versterkingen. (Foto: Peter Visser)

Dit is de uitdaging voor NAC op zoek naar versterking

  Sport

ANALYSE - NAC zit midden in een beroerd seizoen. De 5-2-nederlaag tegen FC Groningen onderstreepte dat nogmaals. Die verliespartij maakte ook nog eens duidelijk dat NAC versterking nodig heeft. Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Dit is waar het technische platform van de Parel van het Zuiden mee te maken krijgt.


Het verleden heeft eens te meer uitgewezen dat het opentrekken van een blik spelers makkelijk is, maar het opentrekken van het juiste blik een stuk lastiger. Spelers blijken niet wedstrijdfit, nauwelijks of niet beter dan de bestaande selectie, ver over hun top of anderszins ongeschikt. Scorende spitsen of echte leiders komen niet uit de lucht vallen voor NAC. Een paar jaar terug kwam Fernandez in de winterstop. Zijn eerste goal maakte hij in de nacompetitie, die toen net werd gehaald.

Tip 1: Haal geen nepversterkingen
NAC moet er vooral voor waken geen spelers te halen die nauwelijks of niet beter blijken te zijn dan de concurrentie in de selectie. Ze moeten echt veel beter zijn én daardoor meteen hun positie in de groep hebben. Anders leidt een ‘versterking’ alleen maar tot veel onrust in de groep. Dan kun je net zo goed doorploeteren met de huidige spelers en hopen dat ze elkaar beter gaan begrijpen of dat iemand ineens de geest (en de vorm) krijgt...

Tip 2: Haal wedstrijdfitte spelers
Inkoppertje. Maar toch waard te vermelden. Spelers die net uit een lange blessure komen en daardoor niet hebben gespeeld, spelers die sowieso over het hoogtepunt in hun carrière zijn. Denk aan N’Toko een paar jaar terug. Waarom? NAC heeft spelers nodig die er meteen staan en die de ploeg op sleeptouw kunnen nemen. De eerste wedstrijd na de winterstop is tegen Willem II. Moeten we nog meer zeggen?

Tip 3: Geef de ‘redders’ geen jarenlang contract

Nu een blik spelers opentrekken die de club moeten redden en ze dan verleiden met een contract voor langere tijd: niet doen, behalve als het de nieuwe Messi is, maar die kans lijkt nihil. Voor je het weet zadel je de nieuwe nog aan te stellen technisch manager op met een nieuw probleem.  

Hoe, wie en wat dan?
Wie blijven er dan over? Spelers die bij (bij voorkeur) topclubs op de bank zitten en op een zijspoor zijn geraakt, die een aflopend contract hebben en zich dus in de etalage willen spelen. Liefst spelers met enige ervaring. En die ook nog eens niet de hoofdprijs willen ontvangen. Doffe pareltjes die met een beetje poetsen weer glans krijgen.

Hoe verleid je die om naar NAC te komen? Dat wordt een kwestie van goed onderhandelen. Tim Gilissen en Pierre van Hooijdonk moeten hun netwerk aanspreken. Vooral de laatste heeft waarschijnlijk al een rood telefoonoor en een WhatsApp-duim van bellen en appen met zijn oud-ploeggenoten die nu ergens trainer zijn. Meest waarschijnlijke argument: NAC is de ideale springplank of herstart voor een tijdelijk vastgelopen carrière. Speelminuten gegarandeerd en onsterfelijk in Breda als je inderdaad de verlosser blijkt te zijn.

31 januari 2019 weten we met wie NAC dit seizoen gaat afmaken. Dan sluit de transferperiode. Dan zitten de wedstrijden tegen Willem II en ADO er al op. Met of zonder versterkingen.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief