Tom Dumoulin bij de start van de BinckBank Tour in 2017.
Tom Dumoulin bij de start van de BinckBank Tour in 2017. (Foto: Wijnand Nijs)

'Gaaf dat renners Vuelta straks over de Grote Markt gaan'

  Sport

BREDA - Een etappe die begint en eindigt in Breda van een wielerkoers waaraan de beste wielrenners ter wereld meedoen. Dat gaat op 23 augustus 2020 gebeuren als de Ronde van Spanje - de Vuelta -  Breda aandoet voor de etappe Breda-Breda.


"Het is toch gaaf dat die renners straks over de Grote Markt gaan", stelt wethouder Daan Quaars (VVD, Sport) in een reactie. Volgens Quaars gaat Breda er een feestje van maken. "We hebben een fantastisch verhaal in relatie tot Spanje, daar kun je als stad hele gave dingen mee doen. Dat gaan wij als college niet verzinnen, maar dat moet uit de stad komen."

Vuelta Cafés
Daarom gaat Breda vanaf januari komend jaar een aantal bijeenkomsten organiseren in de vorm van Vuelta Cafés. "Daar willen we enthousiasme in de stad losmaken, daar kunnen mensen met ideeën komen. Daarom houden we een Cultuur Café, een Ondernemers Café en een Sport Café."

Quaars geeft als voorbeeld Utrecht. "Die stad heeft toen in honderd dagen afgeteld tot de start van de Tour de France. Met fietstochten, dikke banden races. Dat betekent niet dat het honderd dagen feest hoeft te zijn, maar je kunt allerlei leuke dingen doen."

West-Brabant
De start van de Vuelta is in 2020 in Utrecht. Daar vindt op dag 1 de ploegenpresentatie plaats. Een dag later is daar de proloog, weer een dag later rijden de wielrenners van Den Bosch naar Utrecht.

De vierde Nederlandse dag is voor Breda, voor de etappe van Breda naar Breda. Half februari moet duidelijk zijn hoe de etappe gaat lopen door West-Brabant. Breda heeft bij gemeenten in de regio al eerder de vraag uitgezet om medewerking. Of de koers een gemeente aan gaat doen, hangt niet af van een financiële bijdrage, gaf Quaars in juli al aan. "Maar meer aan de medewerking, bijvoorbeeld in de vorm van verkeersregelaars en afzettingen."

Tijdens het eerste Vuelta Café (30 januari) gaan stakeholders uit de regionale wielersport met elkaar in gesprek over de kansen die dit evenement biedt voor de sport en de regio.

14 miljoen
De Nederlandse partners reserveren 14 miljoen euro voor de komst van de wielerronde naar Breda. De gemeente Breda heeft een bijdrage van 9,5 ton toegezegd. Van die 14 miljoen komt inmiddels 5,1 miljoen van het bedrijfsleven. "Daarmee voldoet het aan de kaders die gesteld zijn, namelijk dat tenminste 40 procent gefinancierd wordt door private partijen."FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief