Foto: Peter Visser

Wint NAC net als vorig jaar het laatste Avondje NAC van het kalenderjaar?

  Sport

BREDA – NAC ontvangt zaterdagavond in een uitverkocht Rat Verlegh stadion SC Heerenveen. Dit is alweer het laatste Avondje NAC van 2018. Vorig jaar wist NAC het laatste Avondje NAC van 2017 winnend af te sluiten.


Vorig jaar wist De Parel van het Zuiden het kalenderjaar af te sluiten met een echt Avondje NAC. Op 23 december 2017 werd FC Utrecht met mooi voetbal en strijd met 3-1 aan de kant geschoven. Doelpuntenmakers in die wedstrijd waren Pablo Marí, Angeliño en Thierry Ambrose.

Deze spelers zullen dit jaar niet kunnen scoren in het laatste Avondje NAC, ze hebben alle drie NAC inmiddels verlaten. Wie wel een doelpunt kan meepikken aankomende zaterdag is Mikhail Rosheuvel. In de laatste drie eredivisie-speelronden creëerden enkel Steven Berghuis (16) en Martin Ødegaard (12) meer kansen dan Rosheuvel (11).

Van de laatste zeventien schoten van het maatje van Mikhail Rosheuvel, Mitchell te Vrede, ontstonden er twaalf uit een voorzet; de vijf overige doelpogingen leverden meer goals op (2) dan de twaalf uit een voorzet (1).

NAC schiet dit seizoen sowieso al niet heel veel op het doel van de tegenstander. Op 18 augustus 2018 (tegen De Graafschap in speelronde 2) had NAC voor het laatst meer schoten op doel dan de tegenstander in een eredivisiewedstrijd.

De tegenstander van zaterdag werd in de meest recente ontmoeting op 29 april 2018 nog met 3-0 verslagen in Breda. Mede door deze overwinning verzekerde NAC zich vorig seizoen nog van een extra jaar eredivisievoetbal. De doelpunten in deze wedstrijd kwamen op naam van Paolo Fernandes, Pablo Marí en momenteel de clubtopscorer Mitchell te Vrede.

Dit kalenderjaar gebruikte Bredanaars 41 verschillende spelers in de eredivisie. Alleen FC Utrecht (45 in 2014) en PSV (43 in 1998) gebruikten er ooit meer in een jaar.

De opstelling houdt Mitchell van der Gaag nog geheim. Geen geheim is dat Luka Ilic, Gervane Kastaneer, Grad Damen, Lucas Schoofs en Fabian Sporkslede er niet bij zijn. Zij zijn (nog steeds) geblesseerd.

Tot slot. NAC-SC Heerenveen zou zaterdagavond wel eens een garantie tot veel doelpunten kunnen zijn. Bij de wedstrijden van SC Heerenveen vallen dit eredivisieseizoen gemiddeld 4,3 doelpunten per wedstrijd. De laatste ploeg met een hoger gemiddelde over een heel seizoen was Ajax in 1985/86 (4,6).

De aftrap van NAC – SC Heerenveen is zaterdagavond om 19.45.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief