Logo bredavandaag.nl
Het eerste Vuelta Wielercafé in Mezz, 30 januari.
Het eerste Vuelta Wielercafé in Mezz, 30 januari. (Foto: Wijnand Nijs)

'Fiësta rond Vuelta heel belangrijk'

  Sport

BREDA - Wielershirts op de achtergrond, fietsen op het podium en het publiek met een biertje in de hand. In elk geval na afloop. Breda heeft in stijl de aftrap gegeven voor de komst van de Vuelta naar de stad in 2020. Koersdirecteur Javier Guillén kwam in Mezz in een warm bad terecht en gaf meteen een voorzet hoe het wat hem betreft moet. "Fiësta rond de Vuelta is heel belangrijk."


Guillén herhaalde het een paar keer. En stond na afloop van het formele deel van het Vuelta Wielercafé gezellig met een biertje in zijn hand te keuvelen. Een half uurtje eerder stond hij op het podium en vertelde het verhaal van zijn koers, en het verhaal over waarom de Spaanse wielerkoers voor Nederland en Breda koos. "Jullie zijn de beste wielerfans", stak hij de aanwezigen een veer in de reet. Iets dat hij zelf ervaren had tijdens zijn eerste Vuelta als directeur, in 2009, toen Assen de gastheer was.


Een ander argument: Nederland én zeker Breda past in het verhaal dat de koers wil vertellen. "Wij hebben de historische band met elkaar. De cultuur. Iedere Spanjaard kent Las Lanzas en dus Breda. Dat geeft een verbinding." Daarnaast, vanzelfsprekend: "Nederland is het land van de fiets. Dat willen wij ook."

Guillén wil dat laten zien met de Vuelta. "We zijn een communicatieplatform, vertellen verhalen en laten beelden zien. De pracht van Breda", gaf hij een voorzet op de discussie. Want dat was het doel van deze avond: Breda en de regio warm maken voor de Vuelta, die in augustus 2020 één dag stad en ommeland aandoet.

Fietsfiësta
De ideeën kwamen in een eerste reactie al op gang. Voor Tanja Steenhorst van Breda Fietsfiësta was dat geen moeite. "We moeten er samen het tofste fietsfeest van Europa van gaan maken. Er gebeurt al heel veel op fietsgebied. Ik snap wel dat ze voor Breda hebben gekozen."

Open Monumentendag kopte de link met de geschiedenis meteen in. "Wij willen graag aandacht besteden aan de historische band tussen Spanje en Nederland", gaf Annelies Diks-Krijgsman aan. "En moeten we de Las Lanzas-fietsroute niet weer uit de kast halen, net als bij Breda750?", vulde iemand anders aan vanuit de zaal.Javier Guillén van de Vuelta.

Jos Koniuszek van het Ondernemersfonds zag ook kansen voor de ondernemers in de Bredase binnenstad. "Laten we de ondernemers erbij betrekken. Het Spaanse temperament dat genetisch in de Bredanaar zit laten zien en er een Spaanse dag van maken."

'Wielrennen en regio horen bij elkaar'
Op onderwijsgebied staken Avans en BUAS de koppen bij elkaar. Voor stages, afstudeerprojecten en andere ideeën trekken de hbo-onderwijsinstellingen samen op, zo verwoordde Niels de Beer (Avans) het krachtig. Burgemeester Paul Depla was in zijn inleiding al duidelijk: "Wielrennen en de regio horen bij elkaar. Dat zie je al als je op zaterdagmorgen het buitengebied in fietst." De komst van de Vuelta biedt veel kansen aan de regio, maakte hij duidelijk: "De Spanjaarden komen terug naar Breda. We zullen ze niet verjagen zoals vorige keer", verwees hij grappend naar de geschiedenis.

Wat er precies gaat gebeuren rond de Vuelta, dat wordt de komende maanden duidelijk. De gemeente Breda organiseert in elk geval meerdere Vueltacafés om ideeën te stimuleren en te faciliteren. "Want het moet van jullie komen", onderstreepte wethouder sport Daan Quaars, wijzend naar het publiek.

Stef Clement
De Bredase oud-wielrenner Stef Clement - hij stopte afgelopen jaar - denkt inmiddels vanuit zijn ploeg Jumbo-Visma mee over de toekomst van het wielrennen en het leggen van verbanden tussen de koers en het 'gewone' leven. Hij kijkt uit naar de komst van het peloton, maar is duidelijk over de missie die er moet zijn. "Het halen van de Vuelta is geslaagd als we over tien jaar kunnen zeggen: Dat wat je nu ziet, is begonnen in Breda."FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief