NAC-AZ in het seizoen 2017-2018.
NAC-AZ in het seizoen 2017-2018. (Archieffoto: Peter Visser)

Kan NAC verrassen en de punten tegen AZ in Breda houden?

  Sport

BREDA - NAC gaat proberen om vrijdagavond een einde te maken aan de huidige negatieve reeks. De nummer 18 van de eredivisie speelt tegen AZ uit Alkmaar, dat op dit moment de nummer 4 van de ranglijst is en 2019 begonnen is met drie overwinningen.


NAC heeft vrijdagavond weer massaal de steun nodig van de supporters. Een kolkend Rat Verlegh Stadion moet de Parel van het Zuiden de helpende hand bieden. In Breda werden voor de winterstop Vitesse en Heerenveen verslagen en ADO Den Haag mocht met slechts een punt vertrekken. De laatste keer dat NAC meer dan drie thuiswedstrijden op rij ongeslagen was, was in het najaar van 2013. Toen won de ploeg zeven duels op rij.

Bredanaar Mats Seuntjens doet vrijdagavond niet mee tegen zijn oude club. Seuntjens kwam tijdens het duel tegen FC Emmen in botsing met met ploeggenoot Oussama Idrissi. Hier hield de aanvaller van AZ een lichte hersenschudding aan over. Seuntjens trainde wel weer mee met AZ deze week, maar hij mist vrijdag het duel in zijn geboortestad.  

Eerder dit seizoen werd het duel tussen de beide ploegen 5-0 in het voordeel van AZ. In de thuisbalans van NAC tegen AZ hebben de bezoekers het lichte voordeel. AZ nam veertien keer de punten mee terug naar Alkmaar. NAC won twaalf keer in Breda en acht keer werden de punten gedeeld.

Volgens de statistieken is NAC beter tegen ploegen die in het linkerrijtje staan. Dit seizoen hebben de Bredanaars 12 punten gepakt tegen dit soort teams. Alleen de traditionele top 3 en PEC Zwolle pakten meer punten in dit soort duels. Van de laatste veertien eredivisieduels waarbij NAC de speeldag begon als hekkensluiter verloor het slechts drie keer. Vier keer werd er gewonnen en zeven keer werd er gelijkgespeeld.

Zoals al vermeld heeft AZ al drie wedstrijden op rij gewonnen. In deze drie duels kregen de Alkmaarders nog geen enkel tegendoelpunt te verwerken. Daarnaast scoorde de ploeg van John van den Brom zelf al tien keer. Tijd dus voor NAC om hier verandering in te brengen. 

FOTOSERIES